Dnes je pondělí 6. května 2024., Svátek má Radoslav
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Jedna hrůza neospravedlňuje druhou, řekl šéf unijní diplomacie Borrell v Izraeli

Jedna hrůza neospravedlňuje druhou, řekl šéf unijní diplomacie Borrell v Izraeli
Josep Borrell na návštěvě kibucu Beeri | zdroj: Profimedia

Šéf diplomacie EU Josep Borrell dnes při své návštěvy Izraele židovský stát vyzval, aby se v reakci na krvavý říjnový útok Hamásu nenechal pohltit hněvem, a v souvislosti s izraelskou vojenskou operací v Pásmu Gazy prohlásil, že „jedna hrůza neospravedlňuje druhou“. Palestinské hnutí Hamás Borrell vyzval k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění zadržovaných rukojmí.

„Chápu váš hněv, ale dovolte mi, abych vás požádal, abyste se jím nenechali pohltit. Myslím, že právě to vám mohou říci nejlepší přátelé Izraele,“ řekl Borrell, jenž hovořil v budově regionální rady na jihu země po boku izraelského ministra zahraničí Eliho Kohena.

Oba politici předtím navštívili nedaleký kibuc Beeri, který se stal jedním z hlavních a nejtragičtějších cílů během vpádu militantního palestinského hnutí Hamás do jižního Izraele ze 7. října, při němž přišlo o život kolem 1200 lidí.

Po návštěvě kibuců Beeri a také Reeim Borrell poděkoval izraelskému ministrovi zahraničí Kohenovi za to, že jej pozval do Izraele, a zmínil se o tom, že sám v roce 1969 měl letní brigádu v jiném kibucu. „Dokonce jsem tam našel mladou ženu a během svého pobytu v kibucu jsem si ji vzal, takže chápu rodiny obyvatel kibuců a jejich synů, otců nebo dcer, kteří byli uneseni,“ řekl Borrell s tím, že sdílí smutek Izraelců a že Izrael má právo na sebeobranu v souladu s mezinárodním a humanitárním právem.

„Hamás musí být poražen, ale Hamás nereprezentuje palestinský lid. Jedna věc je Hamás, druhá věc je palestinský lid,“ řekl Borrell. Současně vyzval k „okamžitému a bezpodmínečnému propuštění“ všech osob, které ozbrojenci Hamásu toho dne odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. Šéf unijní diplomacie zdůraznil, že EU je s Izraelem plně solidární a podporuje jeho právo na sebeobranu v souladu s mezinárodním právem.

„Ale jedna věc je bránit Izrael a druhá věc je postarat se o lidi v nouzi,“ uvedl Borrell. „A právě proto Evropská unie vedle podpory práva Izraele na sebeobranu také žádá humanitární pomoc, potraviny, palivo, ochranu (pro obyvatele Gazy),“ dodal.

Biden dal Izraeli jasně najevo, že okupace Pásma Gazy by byla chyba

Americký prezident Joe Biden uvedl, že izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi dal jasně najevo, že jedinou odpovědí na řešení izraelsko-palestinského konfliktu je dvoustátní řešení a okupace palestinského Pásma Gazy by byla „velkou chybou“. Šéf Bílého domu řekl, že válka v Gaze skončí, až radikální islamistické hnutí Hamás ztratí schopnost zabíjet Izraelce.

„Myslím, že se to zastaví, až Hamás přestane mít schopnost vraždit,“ řekl Biden novinářům po setkání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem v Kalifornii. Americký prezident dále uvedl, že apeloval na Izrael, aby byl „neuvěřitelně opatrný“ během své vojenské operace v nemocnici Šífa ve městě Gaza. Biden rovněž tvrdil, že Hamás spáchal válečné zločiny tím, že měl své vojenské velitelství pod nemocnicí.

Izraelská armáda v noci na středu uvedla, že v nemocnici Šífa provádí „přesné a cílené operace proti Hamásu“ a že v úterý dala úřadům v Gaze ultimátum, aby v nemocnici Hamás ukončil veškeré vojenské aktivity, což se však podle armády nestalo. Později armáda tvrdila, že uvnitř našla zbraně, což podle ní potvrzuje, že tam mělo štáb palestinské hnutí Hamás. To tvrzení Izraele odmítlo jako lež.

profimedia-0822068127 Novorozenci v nemocnici Šífa | zdroj: Profimedia

Nemocnice je od víkendu bez elektřiny, protože jí došlo palivo do generátorů. V důsledku toho podle místních úřadů zemřely nejméně tři desítky pacientů a několik novorozenců, kteří byli předtím v inkubátorech. Izrael tvrdí, že do nemocnice dovezl zdravotnický materiál i inkubátory. V nemocnici Šífa je několik tisíc lidí, z toho asi 600 pacientů.

V předchozích dnech se tam ukryly tisíce lidí před izraelskou pozemní operací, která začala koncem října na severu pásma, a bombardováním, jež trvá od 7. října. Izraelské akce dosud podle palestinských úřadů zabily přes 11 000 lidí. Velká část osob ale už z nemocnice Šífa dříve odešla, což jim před zásahem izraelská armáda umožnila.

Ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem mezitím tvrdilo, že Izrael zničil část vchodu do nemocnice pomocí buldozerů. „Izraelské buldozery zničily část jižního vchodu“ do nemocnice, uvedl úřad ve stručném prohlášení. Izraelská armáda agentuře sdělila, že vojenský zásah v nemocnici pokračuje.

Zdroje: