Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Nesprávné názory nebrat: Nováková to za projev na feministické konferenci pořádně schytala

Nesprávné názory nebrat: Nováková to za projev na feministické konferenci pořádně schytala
Katalin Nováková na návštěvě Tanáanie | zdroj: Profimedia

Maďarská prezidentka Katalin Nováková čelí kritice za svůj projev na mezinárodní konferenci Women Deliver ve Rwandě zaměřené na sexuální a reprodukční práva žen. Nováková, která vzešla z národně-konzervativní vládní strany Fidesz, je odpůrkyní potratů. Ve své řeči při slavnostním zahájení tento týden mimo jiné označila zvyšování porodnosti v Maďarsku za cíl genderové rovnosti, uvedl list The Guardian.

Organizátoři konference v následném prohlášení zdůraznili, že výběr řečníků na zahajovací ceremonii spadá do kompetence hostitelského státu.

„Jsem naprosto zděšená, že Women Deliver tak špatně chápe antigenderové hnutí, že na #WD2023 umožnila vystoupit prezidentce Novákové. Z této normalizace protiprávních aktérů se mi zvedá žaludek,“ komentovala účast maďarské prezidentky na twitteru americká aktivista Beirne Rooseová-Snyderová.

Před loňským nástupem do funkce zastávala Nováková post ministryně pro záležitosti rodiny ve čtvrté vládě Viktora Orbána a hrála klíčovou roli v politice zvyšování porodnosti. Ta spočívala například v zákonech týkajících se daňových úlev nebo podpory pro mladé lidi. Maďarským ženám rovněž doporučovala, aby s „muži nesoupeřily“ a aby neočekávaly stejné platy. Do loňského roku také vedla mezinárodní organizaci Political Network for Values, která se vyslovuje proti potratům a sňatkům osob stejného pohlaví.

„Jsem první prezidentka své země,“ řekla v projevu v Kigali Nováková. Následně vyjádřila přání, aby se její dospívající dcera cítila, že má možnost mít klidně i deset dětí, pokud se tak rozhodne.

„Nečekaly jsme to. Nerozumíme, proč by tato žena měla být pozvaná,“ uvedla brazilská aktivistka a účastnice konference Bruna Martinezová.

Organizátoři konference vydali prohlášení, v němž zdůraznili, že se s názory Novákové neztotožňují. „Věříme v důležitost politik, které podporují rovné příležitosti pro všechna pohlaví a zpochybňují tradiční genderové role. Přítomnost prezidentky Novákové na zahajovací ceremonii nijak nemění náš závazek vůči těmto hodnotám,“ stojí v prohlášení.

Prezidentka a výkonná ředitelka Women Deliver Maliha Chánová potvrdila, že s účastí maďarské prezidentky souhlasila na žádost rwandské vlády. „Pokud chceme dosáhnout toho, oč usilujeme, musíme spolupracovat a mluvit s lidmi, s nimiž v mnoha ohledech nesouhlasíme,“ dodala.

Zdroje: