Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Nalakované nehty a culík. Americké vojačky dostaly povolení vypadat víc žensky

Nalakované nehty a culík. Americké vojačky dostaly povolení vypadat víc žensky
Konec nařízeným pevně utaženým drdolům. | zdroj: Profimedia

Americká armáda rozvolnila pravidla pro své členy, hlavně tedy vojačky, které dostanou šanci připadat si víc jako ženy. Budou si moct například barvit šediny, vlasy místo do upnutého drdolu sepnout do culíku, lakovat si nehty či nosit drobné náušnice. Mužům sice velení také barvení vlasů dovolilo, nošení plnovousu ale zakazují i nová benevolentnější pravidla.

Velení zmírnilo dosavadní omezení ohledně úpravy vzhledu a účesů ve snaze vyřešit stížnosti, zaznívající dlouhodobě zejména od žen. Změny, které rovněž rozšiřují možnosti nošení náušnic a barvení vlasů, reagují zejména na potřeby příslušnic různých etnik. Umožní větší pružnost při splétání vlasů, a to i do copánků, a dovolí nosit účesy, které jsou pro vlasy žen z různých etnik přirozenější. 

Nová pravidla vstoupí v platnost na konci února a přicházejí po měsících zkoumání. Bývalý ministr obrany Mark Esper v červenci loňského roku nařídil znovu přezkoumat dosavadní přístupy k účesům a vzhledu příslušníků ozbrojených sil. Tato revize byla součástí plánu rozšíření rozmanitosti v armádě a omezení předsudků v návaznosti na rozsáhlé protesty proti rasové nerovnosti z loňského léta.

"Tady nejde o muže a ženy. Jde o armádní normy a o to, jak se s armádou posouváme kupředu a stáváme se rozmanitějším a inkluzivnějším týmem," řekl během prezentace změn hlavní seržant americké armády, tedy velitel poddůstojníků a současně obhájce jejich zájmů Michael Grinston.

Dlouho plánované opatření bylo ohlášeno krátce po nástupu nového ministra obrany Lloyda Austina, který se stal prvním černochem v čele Pentagonu. Austin slíbil, že se pokusí vykořenit rasismus a extremismus z ozbrojených sil. I jeho předchůdce Esper a další armádní náčelníci podnikli kroky k tomu, aby se armáda stala rozmanitější, zejména na vyšších stupních velení.

Kulturní, zdravotní a bezpečnostní faktory

Komise, která doporučila změny v normách, podle seržanta Briana Sanderse brala v potaz mnoho faktorů, včetně kulturních, zdravotních a bezpečnostních. Kupříkladu shledala, že pevné drdoly, které armáda dříve vyžadovala, mohou u některých žen způsobit vypadávání vlasů či problémy s pokožkou. Větší drdoly silnějších či delších vlasů mohou způsobit, že přilba bude na hlavně špatně sedět a potenciálně zhorší vidění v bojové situaci.

Nová pravidla také dovolí ženám i k polním uniformám nosit malé náušnice, jako jsou zlaté, stříbrné či diamantové pecky, aby se seržantovými slovy mohly "cítit jako žena i v uniformě".

"Na konci dne jsou naše vojákyně matky, manželky, sestry a rozhodně chtějí mít možnost zachovat si svou identitu, a o to se chceme postarat," dodal.

V mnoha případech změny jednoduše umožnily vojákyním nosit šperky nebo účesy, které už byly povoleny při nošení slavnostních uniforem, ale nikoliv v každodenně používaných maskovacích stejnokrojích. Podle armádního velení budou moci ženy mít vlasy v culíku či copu a zastrčit si je pod košili. Podle seržanta Sanderse to umožní vojákyním, zejména pilotkám či střelkyním, rychle otočit hlavu bez omezení, které by vytvářely drdoly.

Mužům ale zůstává odepřeno, aby si nechali trvale narůst plnovousy. "Ne," zněla odpověď hlavního seržanta. Dodal však, že armáda již dělá výjimky na základě zdravotních a náboženských důvodů. Vojáci mužského pohlaví také nadále nesmějí nosit náušnice.

Žádné křiklavé barvy

Nová pravidla pro rtěnky a laky na nehty však dovolují mužům čirý lak. Ženy si smějí dopřát barvy, ale zakázány jsou "extrémní" odstíny, jako je fialová, modrá, černá a červená v odstínu "hasičská stříkačka".

Vojáci si také budou smět barvit vlasy, ale barvení zůstává u obou pohlaví omezeno na přirozené odstíny. K zakázaným barvám vlasů patří modrá, fialová, růžová, zelená, oranžová nebo neonová.

Jako znamení doby vyznívá nové ustanovení, že vojáci budou fasovat roušky na obličej v barvě černé či pouštní. Smějí nosit i roušky s maskovacím vzorem, ale musejí si je koupit za své.

Armáda podniká i ve znění předpisů kroky, aby z nich odstranila rasistické nebo necitlivé výrazy. Odkazy na "čínský" knír či účes typu "číro", jehož název odkazuje na indiánský kmen, zmizely a nahradil je podrobnější popis toho, co zůstává zakázáno.

Zdroje:
ČTK, AP