Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Proč si ženy po svatbě pořád berou manželovo příjmení?

Proč si ženy po svatbě pořád berou manželovo příjmení?
Podpis - tečka za svatbou. Hlavně nepoplést příjmení. | zdroj: Profimedia

Před desítkami let si novomanželky v drtivé většině případů braly příjmení svého manžela. Tím vyhověly společenskému zvyku a zajistily si určité právní, ekonomické a rodinné jistoty. 

Z kulturního hlediska bylo přejímání manželova jména spojeno s paternalistickým pojetím vlastnictví – ženy kdysi patřily svému otci, poté manželovi.

Navzdory sílící rovnosti žen a mužů a sílícímu feministickému hnutí však zůstává tato praxe dosud běžná. Profesorka sociologie Deborah Carrová, která vede centrum pro inovace v sociálních vědách na Bostonské univerzitě, vysvětlila stanici CNN proč.

V současné době „si ve Spojených státech dvacet až třicet procent žen ponechá své rodné jméno, což znamená, že naprostá většina si po svatbě vezme příjmení svého manžela,“ sdělila profesorka Carrová.

(V Česku si v posledních letech rodné příjmení nechává necelých deset procent žen.)

Do kategorie žen, které mění příjmení, patří také herečka Jennifer Lopezová, která nedávno potvrdila svůj sňatek s hercem Benem Affleckem podpisem „paní Jennifer Lynn Afflecková“.

„Ženy si sice mohou vzít příjmení svého manžela legálně, ale vsadila bych se, že profesně bude nadále vystupovat pod jménem J.Lo,“ podotkla Carrová.

Teprve právní změny a rozsah feministického hnutí v 70. letech minulého století přinesly podle Carrové větší tlak na to, aby si ženy ponechávaly svá příjmení. Tato tendence opadla v konzervativnější éře osmdesátých let.

Tradice vítězí nad modernou

„Pro některé lidi je převzetí manželova jména „veřejným prohlášením světu, že jste vlastně pár,“ vysvětlila Carrová. „Domnívám se, že další příčinou je společenský tlak. Může přijít od manžela, ale i od rodiny. A ženy se často setkají s nátlakem – ať už od svých rodičů nebo příbuzných z manželovy strany –  ohledně toho, proč si příjmení nevezmou. Podle některých lidí to znamená, že nejste svazku tak oddaní.“

Dalšími důvody jsou podle Carrové setrvačnost nebo tradice. „Některé věci se prostě dělaly vždycky, a tak je lidé nezpochybňují. Neodporují jim. Je to prostě cesta nejmenšího odporu,“ vysvětlila socioložka.

„Pro některé ženy je jejich rodné příjmení zachováním osobní a rodinné identity,“ upozornila Carrová. „To může být spojeno s  rodiči, s jejich etnickým nebo rasovým dědictvím – jména jsou velmi významná.“

Některé ženy si zase vytvořily profesní identitu, zejména ty, které zastávají viditelné pozice, jako jsou spisovatelé, akademici nebo celebrity. Pokud je jejich jméno klíčové pro jejich profesi, je to podle Carrové něco, čeho se nemusí být ochotni vzdát.

Manželovo příjmení je jednodušší

Situaci ale mohou zkomplikovat děti. Mnozí se domnívají, že používání příjmení jednoho z manželů je společensky i právně jednodušší, řekla Carrová. „Lidé vědí, jak vás oslovit,“ upozornila profesorka.

Příjmení od manžela může také zabránit „administrativnímu bolehlavu“, který může způsobit rezervace letenek, pojištění, zdravotní péče nebo povolení k vyzvednutí dětí ze školy.

Rodiče, kteří nepoužívají jedno příjmení pro celou rodinu, čeká „mnohem víc práce a vysvětlování, protože systémy často nejsou nastavené tak, aby vyhovovaly inovacím ve jménech,“ upozrnila Deborah Carrová. 

Zdroje: