Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Indiana téměř zakázala potraty. Jako první stát USA po přelomovém rozsudku

Indiana téměř zakázala potraty. Jako první stát USA po přelomovém rozsudku
Rozhodnutí zákonodárců z Indiany doprovázely protesty odpůrců zákazu potratů | zdroj: Profimedia

Americká Indiana se stala prvním státem USA, který od zrušení ústavního práva na ukončení těhotenství prakticky zakázal potraty. Zákonodárci státu ovládaného republikány nové předpisy schválili v pátek a krátce na to je podepsal tamní guvernér Eric Holcomb.

Agentura AP napsala, že podle nových pravidel, která začnou platit 15. září, budou potraty zcela zakázány s výjimkou situace, kdy plod trpí vadami považovanými za smrtelné. Žena bude moci těhotenství ukončit, pokud bude závažně ohroženo její zdraví. Výjimky se vztahují také na nezletilé oběti znásilnění nebo incestu, ale jen do desátého týdne těhotenství. Podle současného zákona mohou ženy s jistými omezeními na potrat až 22 týdnů od poslední menstruace.

Potratová politika v Indianě se stala předmětem zájmu koncem června, kdy do tohoto státu ze sousedního Ohia přijela desetiletá dívka, jež otěhotněla v důsledku znásilnění. Ve svém domovském státu zákrok podstoupit nemohla, protože tam jsou potraty zakázány po šestém týdnu těhotenství, výjimky pro oběti znásilnění nebo incestu neexistují. Dívka šestitýdenní hranici překročila o pouhé tři dny.

Před indianským Kapitolem v pátek protestovali odpůrci zákazu potratů a na zákonodárce křičeli, aby „se styděli“. „Nepřestaneme bojovat dokud nebude mít každý přístup k péči týkající se potratů, do které by nezasahovali politici,“ uvedla indianská pobočka Americké unie občanských práv (ACLU).

Ústavní právo na potrat napříč celými Spojenými státy garantoval precedens Nejvyššího soudu z roku 1973 známý jako Roeová versus Wade, jenž stanovil federální právo na ukončení těhotenství zhruba do jeho 24. týdne. Pětice konzervativních členů devítičlenného soudu regulaci potratů v červnu vrátila do rukou amerických států.

Voliči v Kansasu tento týden v referendu zamítli návrh na změnu ústavy, který by umožnil většinově republikánským zákonodárcům omezit, nebo zcela zrušit právo na potrat. Šlo o první referendum o potratech v USA od chvíle, kdy nejvyšší soud anuloval ústavní právo na ukončení těhotenství.

Zdroje: