Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Nejstarší vánoční trh v Německu slaví 585 let

Nejstarší vánoční trh v Německu slaví 585 let
Vánoční trh v Drážďanech | zdroj: Profimedia

Proslulou drážďanskou štólu, která je hlavním důvodem i lákadlem k návštěvě tohoto saského města v období před Vánocemi, si můžete vychutnat až do 24. prosince. Navíc z větších měst známých vánočními trhy leží Drážďany našim hranicím nejblíž.

V tomto směru máme štěstí. Cesta z Ústí nad Labem do Drážďan trvá asi hodinu a na výběr máme silniční i železniční dopravu. Když v roce 1434 povolili saský kurfiřt Fridrich II. a jeho bratr vévoda Zikmund den před Štědrým dnem na Altmarktu konání svobodného trhu, neměli zřejmě ani tušení, že vytvoří dnes už téměř šestisetletou tradici. Už o 37 let později se objevily první zmínky o sladké pochoutce štole, které se říká také vánoční štrýcl. Odtud vznikl také název pro největší a nejznámější vánoční trh v Drážďanech - Striezelmarkt (anebo chcete-li počeštěně Štrýclmarkt). Tam letos najdete 250 stánků.

Užitečné rady
Autobusové spojení je levnější než cesta vlakem. Jednosměrnou jízdenku pořídíte z Prahy od 299 korun. Cesta vlakem z metropole vás přijde na 400 korun. Všechny vánoční trhy jsou otevřené od 11:00 do 21:00/23:00 hodin. K dispozici je i WiFi zdarma (striezelmarkt-2019-gast).

Oválná pečeť se Zlatým jezdcem

Přestože Štrýclmarkt není jediným trhem ve starobylém saském městě (má jich celkem jedenáct), je nejstarší a letos je v pořadí už 585. Jeho dominantou je vánoční strom a místní atrakce – čtrnáctimetrová stupňovitá krušnohorská pyramida, která je zapsaná v Guinnessově knize rekordů.

Nejčastějším důvodem, proč turisté Štrýclmarkt navštěvují, je již zmiňovaná štola. Pravá drážďanská má oválnou pečeť se Zlatým jezdcem a nesmí v ní chybět mouka, cukr, máslo, kvasnice, mandle, rozinky a vánoční koření. Její cena se pohybuje kolem 17 eur za kilogram.

Jablečný svařák

Štola ale není zdaleka jediným lákadlem k návštěvě. Ochutnat byste určitě měli také další dobroty, jako je pulsnický perník nebo saské jablečné svařené víno. Hrneček pořídíte zhruba za tři eura. A zatímco budete lahodný teplý nápoj popíjet, můžete si prohlédnout, jak se vyrábějí starodávné a stále oblíbené řezbářské krušnohorské kousky nebo lužické látky s modrotiskem. Obdivovat lze také keramiku, krajky nebo foukané sklo.

Na své si přijdou i děti

Po nejmenší návštěvníky je připraven zážitkový svět se Švestkáčkovým domem, pekárnou a kolotočem. Starší děti si zase mohou zabruslit na ledové dráze.

Ztracený Popelčin střevíček

Pokud se vypravíte do Drážďan autem, můžete se podívat na zámek Moritzburg, který je od města vzdálen jen 15 kilometrů. Právě tady ztratila Libuška Šafránková jako Popelka v roce 1973 při útěku z plesu svůj střevíček. A právě památný střevíček je místní atrakcí, u níž se turisté velmi rádi fotí. Tři oříšky pro Popelku patří i v Německu k nejoblíbenějším vánočním pohádkám.

Zdroje:
Vlastní