Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Návrh EU na vznik tribunálu pro ruské zločiny na Ukrajině Moskva ostře odsoudila

Návrh EU na vznik tribunálu pro ruské zločiny na Ukrajině Moskva ostře odsoudila
Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov | zdroj: Profimedia

Moskva neuzná případný mezinárodní tribunál pro souzení Ruska kvůli jeho působení na Ukrajině, sdělil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Záměr vytvořit tribunál pro souzení případných ruských zločinů spáchaných během války na Ukrajině avizovala ve středu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Francouzské ministerstvo zahraničí sdělilo, že v tomto ohledu již začalo pracovat se svými evropskými a ukrajinskými partnery a že cílem je získat co nejširší podporu tribunálu na mezinárodní úrovni.

„Pokusy zřídit jakési tribunály nebudou mít žádnou legitimitu a nesetkají se s naším přijetím, ale s odsouzením,“ okomentoval dnes oznámení von der Leyenové Peskov.

Prezidentský mluvčí dodal, že Rusko naopak bedlivě sleduje všechny zločiny, které podle něj od roku 2014 páchá Kyjev. Prohlásil, že Západ není s to k porušování práva ze strany Kyjeva zaujmout kritický postoj. Rusko v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo také proruská separatistická hnutí na ukrajinském Donbasu. Dlouhodobě tvrdí, že Kyjev pošlapává práva rusky mluvících lidí v oblasti. Tím také mimo jiné odůvodnilo svoji únorovou invazi na Ukrajinu, která si podle OSN vyžádala životy už nejméně 6595 civilistů a vyhnala miliony lidí z domovů.

Von der Leyenová ve středu také uvedla, že ruská agrese způsobila Ukrajině škody, které se podle Evropské komise odhadují na 600 miliard eur (asi 14,6 bilionu korun). Navrhla zabavit majetek, který země Evropské unie zmrazily Rusku v reakci na invazi na Ukrajinu, a použít ho na náhradu způsobených ztrát.

Michel vyzval čínského prezidenta, aby přiměl Rusko respektovat Chartu OSN

Šéf Evropské rady Charles Michel dnes na schůzce s čínským prezidentem vyzval Si Ťin-pchinga, aby využil svého vlivu na Rusko a v souvislosti s Ukrajinou ho přiměl respektovat Chartu OSN. Čínský vůdce dal podle Michela jasně najevo, že Čína nedodává Rusku zbraně.

Čínský prezident uvedl, že při jednání se šéfem Evropské rady v Pekingu apeloval na politické řešení ukrajinského konfliktu. „Musíme se vyhnout stupňování napětí a prohlubování krize a usilovat o nastolení míru,“ prohlásil Si Ťin-pching podle čínské státní televize CCTV.

Peking se obdobně k ukrajinskému konfliktu vyjádřil v minulosti již několikrát. Čína, která je považována za jednoho z nejbližších spojenců Moskvy, nevyprovokovaný ruský vpád na Ukrajinu odmítá odsoudit a kritizuje sankce Západu vůči Moskvě. Čína rovněž zvýšila dovoz ruského zemního plynu, uhlí a ropy a tento týden čínské a ruské letectvo uspořádaly společné vojenské cvičení.

Na setkání ve Velkém sále lidu v čínském hlavním městě Si Michelovi řekl, že Čína bude pokračovat ve strategické komunikaci a spolupráci s Evropskou unií. Dodal, že doufá, že unijní instituce a členské státy budou Čínu vnímat „objektivně a korektně“, uvedla televize CCTV.

Evropu přitom čínský vůdce varoval před „všemi formami nové studené války“. Takovéto způsoby myšlení a ideologické střety je třeba překonat, řekl Si Ťin-pching.

Michelova kancelář už před cestou šéfa unijních summitů do Pekingu uvedla, že návštěva se koná na pozadí napjaté geopolitické a ekonomické situace. Michel na říjnové strategické diskusi Evropské rady o vztahu EU s Čínou uvedl, že unie nesmí být ve vztahu k Číně naivní, ale měla by se zároveň vyvarovat permanentní konfrontace.

Vztahy Číny a EU v posledních měsících komplikuje rostoucí napětí kolem Tchaj-wanu, otázka práv čínských menšin či spojenectví Pekingu s Moskvou. Ožehavým tématem je přísná čínská politika nulové tolerance vůči covidu-19, která vyvolala vlnu dlouho nevídaných protestů. Čínský prezident dnes znovu zdůraznil, že strany se nesmějí vzájemně vměšovat do svých vnitřních záležitostí.

Zdroje: