Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Návod na sociální sítě pro dospělé: Jak vyzrát na internetové pasti

Návod na sociální sítě pro dospělé: Jak vyzrát na internetové pasti
Sociální sítě mohou být dobrým sluhou, ale špatným pánem. Je to na vás | zdroj: ThinkStock

O problémech, které si člověk může vlastnoručně způsobit neopatrným zacházením se sociálními sítěmi, se mluví hodně. Příběhů, kdy lidé přicházejí o práci či vztahy kvůli Facebooku, stále přibývá. Jak se ale trapným či tragickým situacím úplně vyhnout? Máme pro vás jednoduchý návod. 

Především si musíte uvědomit, že nikoli Facebook ovládá vás, ale vy jeho. Zodpovědnost za váš online život je ve vašich vlastních rukou. Tomu musíte přizpůsobit i veškerá nastavení – od ochrany soukromí po to, co skutečně chcete sledovat či čím se chcete nechat ovlivnit.

Nezapomeňte, že vyhledávače jsou stále chytřejší a sociální sítě umí našeptávat to, po čem na internetu obvykle pátráte. Tak ať si zbytečně nekoupíte další nepotřebnou věc.

Nezapínejte Facebook před prvním šálkem kávy (nebo čaje)

Sice to nejspíš tisíckrát porušíte, ale věřte, že je to opravdu dobré pravidlo. Vyhnete se díky tomu trapným chvilkám, kdy si pak po sobě budete zpětně číst své rozespalé a rozmlžené posty. 

Nikdy, nikdy nepřispívejte na Facebook v opilosti

S tím souvisí i další zásada – v žádném případě nepoužívejte jakýkoli komunikační prostředek na internetu, pokud jste opilí. Ideálně ani nikomu netelefonujte. Opilost a komunikace, zvlášť přes sociální sítě, je přímou cestou do pekel.

Vaše opilé blábolení a fotky s podnapilým výrazem opravdu nikoho nezajímají. Maximálně tím pobavíte pár podobně naladěných jedinců, ale problémy, které si tím můžete způsobit u rodiny či v zaměstnání, za to skutečně nestojí. 

Pozor, koho si přidáváte!

Mezi facebookovým "přátelstvím" a vztahy v reálném světě je propastný rozdíl. Pokud si vás na Facebooku přidá šéf, opravdu se tím automaticky nestává vašim kamarádem.

Dobře si proto rozmyslete, koho mezi svými kontakty chcete mít. A podle toho pak také vybírejte, co na Facebooku zveřejníte. Nezapomeňte také na to, že vaše i několik let staré výstřelky z internetu nikam nezmizí, pokud si je sami nesmažete.

Chraňte soukromí, vlastní i cizí

Jedno z úskalí internetu je, že je pro naše uvažování stejně neuchopitelný jako třeba matematika. Tedy alespoň pro většinu z nás. Nenechte se ale zmást jeho nehmatatelností. Než se rozhodnete cokoli zveřejnit, představte si, že byste totéž učinili "v reálu".

Pokud to není informace, kterou byste klidně pověsili na společnou nástěnku ve svém domě, nedávejte to raději ani na Facebook.

Ještě opatrnější byste pak měli být, pokud jde o soukromí jiných lidí. Nerozhodujte za ostatní a nešiřte jejich privátní informace. Nejde přitom "jen" o přátele či známé, ale i o lidi z bezprostředního okolí – chraňte soukromí svých partnerů či dětí.

Selfie je zlo

Dobře, trochu to přeháníme. Občasné selfie určitě nevadí nebo to dokonce může být docela milá věc. Rozhodně s tím ale neplýtvejte, berte to jako vzácnost. Uvědomte si, kolik lidí se takto dnes a denně fotí.

Internet přetéká tunami selfie fotek. Zeptejte se sami sebe, zda svět potřebuje další selfie, na kterém pózujete s našpuleným kačerem. Otázku, proč něco zveřejnit, byste si ostatně měli pokládat pokaždé, když zavítáte na Facebook.

Vypněte to! Život je tam venku

Rozhlédněte se kolem sebe, kolik lidí hypnoticky zírá do svých mobilů, ať už jsou kdekoli. Nebudeme vás nabádat, abyste chytré telefony navždy pohřbili na zahradě. Hoďte se ale občas "do offlinu," prospěje vám to.

Prostě si ty internety vypněte. Běžte se projít, nebo si čtěte, zajděte do kina či na kávu a skutečně se věnujte svému protějšku.

Neustálý kontakt s vnějším světem zvlášť v objemu, který nabízí Facebook či jakákoli jiná sociální síť, je emocionálně silně náročný.

Ať už si to uvědomujete či ne, Facebook vás stojí hodně sil. Občas si proto od něj odpočiňte. Když chvíli co chvíli nebudete aktualizovat svou timeline, svět se nezboří, nebe nespadne a vy opravdu o nic nepřijdete. Skutečně zásadní informace si k vám najdou cestu i bez internetu.  

A to nejdůležitější na konec. Pamatujte - tím, co zveřejňujete na svém profilu, skládáte obraz sebe sama. Tak ať je co nejpravdivější a nejlepší. 

Zdroje:
Huffington Post, Vlastní