Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Podzimní deprese nejsou mýtus. Jak je v pohodě zvládnout?

Podzimní deprese nejsou mýtus. Jak je v pohodě zvládnout?
Podzimní deprese jsou sice skutečné, dají se ale s trochou snahy dobře zvládnout. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Patříte k lidem, které na podzim trápí chmury, i když nejste zrovna depresivní typ, a vaše okolí nadšené z předzvěsti zimních radovánek vám nerozumí? Vězte, že podzimní deprese nejsou žádný výmysl. Propady nálad nebo dokonce deprese v období, kdy vše v přírodě okázale upozorňuje na neveselá témata konečnosti a smrti, zkrátka nejsou ničím nepochopitelným. Ale dají se také s trochou snahy docela snadno zvládnout nebo alespoň zmírnit. Poradíme vám, jak na to. 

1. Nehamtat!

Podzim působí dojmem, že nastává poslední šance něco se sebou udělat. Pokud se tím necháte strhnout, naložíte si na příliš moc práce či úkolů. Zákonitě pak hrozí, že budete přetažení a propadnete pocitu, že nic nestíháte.

Nepřipomíná vám to náhodou něco? Pokud ano, zkuste to letos jinak. Osekejte vše, co dělat nemusíte. Místo obvyklé "podzimní horečky" si dejte naopak "podzimní klid". A věnujte se především sobě a svým potřebám.

2. Zkoušejte nové věci

Neznamená to ale, že byste se neměli pouštět do něčeho nového. Vlastně naopak, zkoušet nové věci je velice prospěšné, zvlášť na podzim. Impuls nových začátků se hodí. Nenakládejte si ale nic, co by mohlo vyvolávat zbytečný stres. Nedávejte si žádné deadliny nebo úkoly, které budou zavánět povinností. Zvolte naopak něco, co vás bude těšit. A hlavně, za žádnou cenu si neklaďte ultimáta.

3. Nezapomínejte na infekce a alergie

Mějte na paměti zdravotní aspekt.  Například alergická sezóna nekončí úderem posledního teplého dne. Co má alergie společného s depresí, říkáte si? Inu, hodně. Stejně jako podzimní chřipky. Pokud na váš imunitní systém útočí alergeny či bacily, tělo začne do krve pumpovat cytokiny, signální proteiny.

Podle studie zveřejněné v roce 2009 v časopisu  Journal of Affective Disorders vypadá proces, kdy tělo bojuje s infekcí, stejně, jako když má člověk depresi. Stejně tak je dokázáno, že během pylové sezóny stoupá počet lidí s depresí nebo úzkostí. Někteří odborníci dokonce říkají, že by to mohlo vysvětlit, proč každé jaro stoupá počet sebevražd.  

Pokud tedy trpíte alergiemi nebo jste náchylnější na infekce, nechtějte po sobě na podzim skvělou náladu. Na trochu smutnění máte právo, koneckonců znáte snad někoho, kdo by se dokázal radovat z chřipky?

4. Nepodceňujte vitamíny a minerály

Základ je také nic nepodcenit a nenechat náhodě. Předzásobte se proto vitamínem D a hořčíkem. Studie opakovaně potvrdily souvislost mezi nedostatkem vitamínu D a depresivními či úzkostnými stavy. Podobné je to i s hořčíkem, jehož nedostatek podle studie zveřejněné v časopise Neuropharmacology vyvolává úzkosti a narušuje fungování hypotalamicko – pituitární – adrenalinové osy, která je zásadní pro regulaci nálady a stresu.

Nemusíte přitom hned napumpovat stovky korun do kapes lékárníků. Výborným zdrojem hořčíku je třeba brokolice, ananas či čokoláda.

5. Vydýchejte to!

A hlavně nezapomeňte dýchat. Připadá vám to jako banalita? Právě proto se ale význam dýchání podceňuje. Různá dýchací cvičení přitom můžou účinně pomoct třeba s návalem úzkosti. Neberte proto dech jako samozřejmost a zkuste se na něj sem tam zaměřit. Zjistíte, že v rozčílení zatajujete dech a přidáváte si tak vlastnoručně na stresu. Zhluboka se nadechněte. Pak ten podzim rozdýcháte přece jen o něco snáz. 

Zdroje:
Huffington Post, Vlastní