Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Napjatý vztah USA a Číny: Schůzka představitelů obou zemí začala ostře

Napjatý vztah USA a Číny: Schůzka představitelů obou zemí začala ostře
První osobní jednání představitelů Spojených států a Číny od lednové inaugurace Joea Bidena začalo nebývale ostrým střetem před zástupci médií | zdroj: Profimedia

První osobní jednání představitelů Spojených států a Číny od lednové inaugurace amerického prezidenta Joea Bidena začalo nebývale ostrým střetem před zástupci médií. Mezi geopolitickými rivaly převládal konfrontační tón.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a Jang Ťie-čch' z vedení čínské komunistické strany se hned na úvod dvoudenního setkání konaného v aljašském městě Anchorage pustili do vzájemné kritiky zahraniční politiky. Blinken Čínu obvinil z autoritářství, Jang označil postoj Washingtonu za pokrytectví.

Tradiční úvodní ceremoniál za přítomnosti novinářů ve čtvrtek večer trval déle než hodinu a zahrnoval „velmi veřejné slovní přestřelky“, shrnul deník The New York Times. Konfrontační tón zahajovacích vystoupení naznačoval ještě více vyhrocenou atmosféru směrem k jednáním za zavřenými dveřmi, doplňuje agentura AP.

Vývoj se vzhledem ke napjatému stavu americko-čínských vztahů dal očekávat. Peking dnes v reakci na začátek dvoudenního setkání hovořil o večeru s velkou mírou konfrontace, uvedla agentura Reuters. Americká strana už předtím obvinila Číňany z teatrálního vystupování a porušení protokolu kvůli čínskému nedodržení dvouminutového limitu pro úvodní projevy. Podle zákulisních informací se nicméně jednání ani po odchodu novinářů z místnosti nezhroutila.

Kromě Blinkena a Wanga se setkání účastní i Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a Jang Ťie-čch' z vedení čínské komunistické strany. Agentura AP však podotýká, že Bílý dům má od jednání nízká očekávání a na pořadu dne nemají být žádná zásadní prohlášení. Jednání se patrně protáhnou až do večera (noc na pátek SEČ).

Americký ministr zahraničí Blinken do Anchorage dorazil po návštěvě Japonska a Jižní Koreje, kde byl vztah mezi dvěma největšími světovými ekonomikami jedním z hlavních témat. Očekávalo se, že s čínskou stranou bude diskutovat o obchodu, lidských právech v Tibetu, Hongkongu a severočínské provincii Sin-ťiang, asertivitě Pekingu v Jihočínském moři nebo pandemii covidu-19.

V úvodním projevu šéf americké diplomacie řekl, že Spojené státy hodlají se svými spojenci vzdorovat sílícímu čínskému autoritářství a asertivitě na domácí půdě i v zahraniční. Jang z vedení čínské komunistické strany vzápětí americký přístup označil za "povýšený" a kritiku Pekingu za pokryteckou.

„Budeme... jednat o našich hlubokých obavách z jednání Číny, včetně Sin-ťiangu, Hongkongu, Tchaj-wanu, kybernetických útoků proti USA a ekonomického nátlaku vůči našim spojencům,“ řekl Blinken v úvodním komentáři. „Každý z těchto kroků ohrožuje řád založený na pravidlech, která udržují globální stabilitu,“ dodal.

Jang reagoval 15minutovým projevem v čínštině, v němž USA obvinil ze špatného zacházení s menšinami a zkritizoval americkou zahraniční a obchodní politiku. Mimo jiné poznamenal, že USA pod záminkou národní bezpečnosti „brání běžným obchodním výměnám a podněcují některé země k útokům na Čínu“. Dodal, že Spojené státy nemohou a v minulosti nemohly k Číně promlouvat z pozice síly.

Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan poté řekl, že USA neusilují o konflikt s Čínou, ale hodlají hájit své hodnoty a přátele. Čínská strana se pak těsně před odchodem novinářů nechala slyšet, že měla hned na začátku Američanům připomenout, aby si ve vyjádřeních dávali pozor na tón.

Většinou úvodní výměny před podobnými diplomatickými jednáními trvají jen několik minut. Tentokrát ale obě strany nechtěly té druhé dopřát poslední slovo a opakovaně vyžadovaly přítomnost novinářů pro další reakci. Po odchodu reportérů jednání pokračovala ve „věcném, seriózním a přímém“ duchu, sdělil anonymně představitel americké vlády. Na dnešní dopoledne je v plánu třetí blok rozhovorů.

Zdroje: