Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Čína schválila volební zákon pro Hongkong, omezuje prostor pro demokratickou opozici

Čína schválila volební zákon pro Hongkong, omezuje prostor pro demokratickou opozici
Čína posiluje svou moc nad Hongkongem od protestů, které začaly v roce 2019 a které Čína označuje za ohrožení své bezpečnosti | zdroj: Profimedia

Čínský parlament dnes podle očekávání odhlasoval návrh změny volebního systému v Hongkongu, která posílí nadvládu Číny nad Hongkongem. Bez ohledu na předchozí kritiku ze strany západních vlád návrh potvrdilo 2895 přítomných členů čínského shromáždění.

Zákon se podle čínské dikce týká „zlepšení volebního systému“ v bývalé britské kolonii, v praxi dává pročínským silám právo veta ke kandidatuře prodemokratických kandidátů v hongkongských volbách.

V budově čínského parlamentu podle agentur po hlasování propukl aplaus, nikdo z přítomných nezvedl proti zákonu ruku. Poslanci nebrali ohled na předchozí protesty z Londýna, Washingtonu i Bruselu proti novému pokusu omezit Hongkongu autonomii a zbytky jeho svobod.

Hongkong byl do roku 1997 britskou kolonií a Peking při jeho přebírání slíbil, že Hongkongu zaručí vysoký stupeň autonomie.

Britský ministr zahraničí Dominic Raab reagoval rychle na dnešní hlasování a řekl, že Čína tímto zákonem dále podrývá svou důvěryhodnost ve světě. „Peking tak v rozporu s prohlášeními Číny učinil další krok k omezení prostoru pro demokratickou debatu v Hongkongu. Čína tak přichází o důvěru, že je schopná dodržet své právní závazky a povinnosti coby vůdčí člen mezinárodního společenství.“ sdělil Raab.

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová vyjádřila „upřímnou vděčnost“ za rozhodnutí poslanců a sdělila, že smyslem změny je „vrátit město na správnou cestu“.

Čína posiluje svou moc nad Hongkongem od protestů, které začaly v roce 2019 a které Čína označuje za ohrožení své bezpečnosti. Ve vězení skončilo mnoho představitelů demokratického hnutí včetně politiků a další jsou v exilu.

Změna volebního zákona ovlivní složení hongkongského parlamentu ve prospěch pročínských politiků. Volební komise bude rozšířena a dostane možnost vybírat kandidáty - měřítkem má být jejich „vlastenectví“, což pročínské kruhy charakterizují jako „všeobecnou lásku k Číně“. Podle kritiků se tak prostor demokratické opozice zúží na nejmenší míru od roku 1997.

Zpravodajka České televize Barbora Šámalová řekla pro ČT, že z parlamentu kvůli zákonu úplně zmizí opozice: „Poslanci budou de facto jen zvedat ruce pro všechny návrhy, které vláda předloží.“ Avšak volby v Hongkongu ani teď neprobíhaly zcela demokraticky. Jen polovina zákonodárců byla volená, druhou půlku totiž dosazovali spojenci Pekingu - kteří teď podle Šámalové ovládnou celý parlament.

Jednání USA a Číny

Za týden bude jednat americký ministr zahraničí Antony Blinken se zástupci čínské diplomacie na Aljašce. Obě země se neshodují v otázce regionálního vlivu, ekonomických praktik Číny, dění v Hongkongu, na Tchaj-wanu a dodržování lidských práv v čínské oblasti Sin-ťiang.

Čína a USA mají společné zájmy a existuje mnoho oblastí, v nichž mohou spolupracovat. Na tiskové konferenci uspořádané na závěr plenárního zasedání čínského parlamentu to dnes řekl čínský premiér Li Kche-čchiang. Premiér Li také řekl, že Peking doufá ve „zdravý“ rozvoj americko-čínských vztahů, založených na respektu k zájmům obou stran, oboustranně výhodné spolupráci a nezasahování do vnitřních věcí. Názorové rozdíly jsou podle něj nevyhnutelné, ale klíčové je, jak se k nim obě strany postaví.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena hodlá přehodnotit některé aspekty vztahů k Číně, které se za vlády Bidenova předchůdce Donalda Trumpa výrazně zhoršily. Biden v únoru telefonicky hovořil s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Podle Reuters se na mnoha tématech neshodli a Si řekl, že konfrontace by byla pro obě strany katastrofou.

Zdroje: