Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Rusko a Írán se snažily ovlivnit volby v USA

Rusko a Írán se snažily ovlivnit volby v USA
Prezident USA Biden připustil, že Putina považuje za „zabijáka“ | zdroj: Profimedia

Ruská vláda se snažila ovlivnit kampaň před loňskými prezidentskými volbami v USA zavádějícími a nepodloženými obviněními, jež mířily proti tehdejšímu kandidátovi demokratů Joeovi Bidenovi.

Ovlivňování se dělo částečně také skrze spojence tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa a činitele jeho administrativy. Ve dnes zveřejněné zprávě to uvedla kancelář ředitelky amerických tajných služeb (DNI). Podle zdrojů amerických médií se USA brzy chystají na Rusko kvůli novým zjištěním uvalit sankce.

Podle zprávy chtěl ovlivnit americké volby také Írán, navzdory tvrzení řady republikánů se do nich však nesnažila zasahovat Čína. Žádná ze zemí zmíněných v dokumentu se podle světových agentur k obsahu materiálu zatím nevyjádřila. 

Trumpovi spojenci podle zprávy hráli do rukou Moskvy, když zveličovali tvrzení namířená proti Bidenovi a jeho synu Hunterovi, s nimiž před listopadovými volbami přicházeli ukrajinští aktéři napojení na Rusko. Republikánský exprezident a jeho spojenci se dlouhodobě snažili zdiskreditovat Bidena nepodloženými tvrzeními, že jako viceprezident USA používal svůj vliv ve prospěch podnikatelských aktivit svého syna Huntera na Ukrajině. Trump kvůli snaze přimět ukrajinské činitele k zahájení vyšetřování Hunterova podnikání čelil loni ústavní žalobě, republikány ovládaný Senát jej však osvobodil.

Zpráva vyvrací tvrzení řady Trumpových republikánských spojenců, podle nichž se do voleb snažila zasáhnout také Čína, která podle nich podporovala Bidena. „Čína se snažila dosáhnout stability ve svých vztazích se Spojenými státy a nepokládala žádný z možných výsledků voleb za tak výhodný, aby riskovala odvetu v případě, že by byla přistižena,“ píše se v dokumentu.

Američtí činitelé hovoří rovněž o snahách o ovlivnění voleb ze strany Kuby, Venezuely a libanonského hnutí Hizballáh, podle DNI se však jednalo o menší kampaně, než provedlo Rusko či Írán. Žádná z obviněných zemí se k dokumentu zatím nevyjádřila.

Americké tajné služby a vyšetřování někdejšího zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera došlo k závěru, že se Rusko snažilo pomoci Trumpově zvolení již v roce 2016. Tehdy podle USA zahájilo skrytou propagandistickou kampaň namířenou proti někdejší kandidátce demokratů Hillary Clintonové.

Podle dnes zveřejněné zprávy věděl ruský prezident Vladimir Putin o snahách o ovlivnění amerických voleb a pravděpodobně je sám řídil. DNI tvrdí, že se dva ukrajinští činitelé setkali s lidmi napojenými na Trumpa, kterým předali určité materiály, jež měly sloužit k zahájení oficiálního vyšetřování Bidenova vlivu na podnikání jeho syna na Ukrajině. Ruští agenti se rovněž podle USA snažili nabourat do účtů některých zaměstnanců firmy Burisma, kde Biden mladší působil několik let jako člen dozorčí rady, „pravděpodobně ve snaze získat informace spojené s rodinou prezidenta Bidena“, uvádí se v dokumentu.

Rusko se rovněž podobně jako před čtyřmi lety údajně snažilo šířit na sociálních sítích zprávy znevažující demokraty a jejich prezidentského kandidáta a stěžující si na snahy o cenzuru od velkých technologických společností. Moskva se rovněž snažila vyhrotit spory v americké společnosti týkající se rasových otázek, uvádí dokument.

Spojené státy zveřejní možná již příští týden seznam sankcí, které kvůli novým zjištěním uvalí na Moskvu a také na Teherán. Televizi CNN to řekl nejmenovaný zdroj z Bidenovy administrativy. „Už jste byli svědky řady kroků v reakci na ruské použití chemických zbraní či pokus o vraždu (ruského opozičního předáka) Alexeje Navalného. Brzy toho přijde více,“ poznamenal.

Biden: Putin je zabiják

Ruský prezident Vladimir Putin zaplatí za snahu zasáhnout do loňských prezidentských voleb ve Spojených státech, kterou Moskvě připisují americké tajné služby. V rozhovoru s televizí ABC News to řekl šéf Bílého domu Joe Biden, jehož administrativa prý brzy odhalí další kroky. Prezident USA také připustil, že Putina považuje za „zabijáka“.

„Zaplatí za to,“ odpověděl Biden na otázku moderátora George Stephanopoulose, jak si hlava státu představuje reakci na úterní zprávu ředitelství amerických tajných služeb o zahraničních aktivitách spojených s nedávnými volbami. Odtajněný materiál obviňuje ruského prezidenta z toho, že schválil vlivovou operaci s cílem podpořit šance tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa a podkopat důvěru ve volební proces.

Biden řekl, že po nástupu do Bílého domu absolvoval dlouhý rozhovor se šéfem Kremlu, přičemž ho varoval: „Pokud dojdu k závěru, že k tomu (ke snaze o ovlivnění voleb) došlo, buďte připraven.“ Jak bude Washington na nová zjištění zpravodajců reagovat, Biden blíže nekomentoval. „Dozvíte se to brzy,“ uvedl.

Snahy ovlivnit výsledek voleb ve prospěch Trumpa a rozdmýchávat neshody v americké společnosti připisovali američtí vyšetřovatelé ruským aktérům už po volbách v roce 2016. Mimo jiné dospěli k závěru, že ruská vojenská rozvědka GRU stála za únikem interní komunikace mezi představiteli Demokratické strany, který vyvolal bouři v závěru předvolební kampaně. Moskva veškerá obvinění odmítá.

Biden zároveň v novém rozhovoru uvedl, že existují témata, u kterých je v zájmu Moskvy a Washingtonu spolupracovat. Při jednání se zahraničními lídry je podle něj nejdůležitější znát je. „Takže znáte Vladimira Putina. Myslíte si, že je to zabiják?“ zeptal se následně Stephanopoulos. „Hmm, myslím,“ odpověděl Biden.

Šéf zahraničního výboru dumy Leonid Sluckij zdůraznil, že Rusko se do amerických voleb nevměšovalo, a za „absurdní“ označil americké výhružky dalšími sankcemi proti Rusku kvůli „naftalínem zapáchajícím důvodům“. „Na jakákoliv omezující opatření ze strany USA najdeme jasnou a přiměřenou odpověď,“ řekl TASS poslanec Sluckij.

Zdroje: