Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Aktualizováno: Na Kyjev v noci dopadly nejméně dvě ruské rakety. Ve městě se ozývá střelba

Aktualizováno: Na Kyjev v noci dopadly nejméně dvě ruské rakety. Ve městě se ozývá střelba
Budova na předměstí Kyjeva zničená výbuchem | zdroj: Profimedia

V Kyjevě byl dnes ráno vyhlášen letecký poplach. Místní úřady vyzvaly, aby se obyvatelé přesunuli do protileteckých krytů.

(AKTUALIZOVÁNO, 15:14) Polsko uzavře svůj vzdušný prostor letadlům, která patří ruským leteckým společnostem. Oznámil to dnes premiér Mateusz Morawiecki. Varšava tento krok podnikla v souvislosti s krizí na Ukrajině, proti které ve čtvrtek ráno Rusko zahájilo vojenskou operaci. Informují o tom polská média. Šéf polského kabinetu zároveň podle agentury Reuters na čtvrtečním summitu lídrů EU navrhl, aby se unijní sankce týkaly i dovozu uhlí z Ruska.

„Nařídil jsem nechat vypracovat usnesení vlády, na jejímž základě bude polský vzdušný prostor uzavřen pro ruské letecké společnosti,“ napsal Morawiecki na facebooku.

Portál wprost.pl uvádí, že na sociálních sítích zaznívala kritika vlády za to, že s uzavřením polského vzdušného prostoru váhá. Na internetové službě FlightRadar24 bylo vidět, jak ruská národní letecká společnost Aeroflot posílá své letouny nad polské území, aby se vyhnula Ukrajině. Kromě Ukrajiny je uzavřen i letecký prostor nad Moldavskem a částí Běloruska, ruské aerolinie trasy svých letounů proto přesměrovaly nad Polsko.

Velká Británie ve čtvrtek s okamžitou platností zakázala přistávat strojům Aeroflotu na svém území. V reakci na to Moskva dnes zakázala britským leteckým společnostem vstup do ruského vzdušného prostoru. Zákaz se vztahuje také na lety nad ruským územím. Ruský vzdušný prostor je přitom důležitý pro letecké spojení mezi Evropou a Asií.

(AKTUALIZOVÁNO, 14:44) Rusko nabízí Ukrajině diplomatická jednání v běloruském Minsku, kam je připraveno vyslat svoji delegaci, uvedl dnes podle agentury RIA Novosti mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Peskov upřesnil, že v delegaci by byli zastoupeni představitelé ministerstva obrany, zahraničních věcí a také prezidentovy administrativy.

K jednáním předtím vyzval Zelenskyj: „Chci se ještě jednou obrátit na prezidenta Ruské federace. Na celém ukrajinském území se odehrávají boje. Pojďte si sednout k jednacímu stolu, abychom ukončili umírání lidí.“

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak dnes ráno kromě toho podle ukrajinské agentury Unian zmínil, že Ukrajina je připravena zahájit s Ruskem jednání o neutrálním statusu, ale že požaduje bezpečnostní garance. Ruský prezidentský mluvčí podle agentury RIA Novosti podotkl, že Rusko považuje za nedílnou součást neutrálního statusu „demilitarizaci“ Ukrajiny a že cílem vojenské operace na Ukrajině je od začátku pomoc dvěma republikám vyhlášených na východní Ukrajině proruskými separatisty.

(AKTUALIZOVÁNO, 14:28) Ruský prezident Vladimir Putin v dnešním telefonátu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem prohlásil, že Rusko je ochotno jednat na vysoké úrovni s Ukrajinou. Podle agentury Reuters to uvedla čínská státní televize CCTV.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov krátce předtím uvedl, že Moskva je připravena vyjednávat s Kyjevem teprve poté, až Ukrajina složí zbraně, a že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promarnil své dřívější příležitosti k dialogu. Zelenskyj dnes znovu vyzval Putina, aby zasedl k jednacímu stolu.

„Spojené státy a NATO dlouho ignorovaly legitimní bezpečnostní obavy Ruska, opakovaně neplnily své závazky a pokračovaly ve vojenském rozmísťování směrem na východ,“ řekl dnes podle prohlášení čínského ministerstva zahraničí Putin.

Šéf Kremlu údajně zároveň vyjádřil ochotu k rozhovorům na vysoké úrovni s Ukrajinou, kterou ve čtvrtek ráno Rusko vojensky napadlo. „Čína podporuje Rusko ve snaze vyřešit ukrajinskou krizi prostřednictvím dialogu,“ citovala čínská televize CCTV prezidenta Sia, který rovněž vyzval všechny zúčastněné strany, aby opustily mentalitu studené války.

Čína patří v nynější ukrajinské krizi k největším zastáncům Ruska a ruský útok na Ukrajinu odmítá označit za invazi. „Čína věří v respektování územní celistvosti všech zemí, ale ukrajinská otázka má své zvláštní, složité historické pozadí,“ řekl dnes mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin. „Chápeme bezpečnostní obavy Ruska,“ dodal.

(AKTUALIZOVÁNO, 13:09) Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zůstává v Kyjevě. 

(AKTUALIZOVÁNO, 13:06) Ruský zpravodajský portál Baza sdílel toto video ukazující 10 000 čečenských vojáků v Grozném, kteří se připravují na nasazení na Ukrajině.

(AKTUALIZOVÁNO, 12:33) Podle ruského ministra zahraničí Lavrova je Rusko připravené vyjednávat, pokud Ukrajina „složí zbraně“.

(AKTUALIZOVÁNO, 11:35) Ukrajina potřebuje okamžitou podporu v podobě dodávek zbraní, vyjádření solidarity už nestačí, řekl dnes v Senátu ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis. Situace na Ukrajině, která čelí ruskému vojenskému útoku, je podle něho kritická. Velvyslanec volal po co nejtvrdších protiruských sankcích včetně odstřižení ruských bank od mezinárodních platebních systémů.

„Nejdůležitější dnes, a to bych chtěl zdůraznit, je podpora Ukrajiny zbraněmi, pohonnými hmotami a vším, co je nezbytné k tomu, aby naši vojáci mohli čelit největší armádě kontinentu,“ řekl Perebyjnis. Jeho země, jak uvedl, potřebuje především protitankové a protiletadlové systémy. „Každý den prodlení znamená stovky lidských životů. Evropa se musí probudit z letargie a začít okamžitě pomáhat Ukrajině,“ zdůraznil.

Ukrajina podle velvyslance krvácí, jde podle něho o samotnou existenci ukrajinského národa a státu. „Civilizovaný svět musí izolovat Rusko a jeho nejvyšší vedení na všech možných úrovních, politické, diplomatické, ekonomické, odstřihnout ho a jeho banky od mezinárodních platebních systémů,“ řekl Perebyjnis. Když svět nezastaví ruského prezidenta Vladimira Putina teď, do budoucna budou podle velvyslance trpět všichni. „Stále si svět myslí, že musí čekat, až bude hůř?,“ tázal se.

Čtvrtek 24. února se podle velvyslance zapíše do dějin novodobé Evropy jako den, kdy Rusko zahájilo válku v samém centru Evropy. „Cíl Putina je jasný: Okupace Ukrajiny, nastolení proruského loutkového režimu a pak likvidace ukrajinské státnosti,“ řekl Perebyjnis.

V projevu mluvil velvyslanec také o statečnosti ukrajinských vojáků a obyvatel a obecně i o ztrátách ruské armády. České vládě poděkoval za podporu, zejména za dodání dělostřeleckých granátů. „Cítím neuvěřitelnou podporu české společnosti. Jsme za to opravdu vděční,“ dodal.

(AKTUALIZOVÁNO, 11:18) Ukrajinské ministerstvo vnitra rozdalo v místním parlamentu zbraně k obraně.

(AKTUALIZOVÁNO, 11:07) Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že jeho čtvrteční telefonát s ruským prezidentem Vladimirem Putinem byl upřímný a rychlý. Šéfa Kremlu vyzval k zastavení vojenských operací na Ukrajině, protože jej o to požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tomu se ale s Putinem nepodařilo spojit, uvedla agentura Reuters.

„Válka je totální, prezident Putin si zvolil válku, rozhodl se pro masivní útok, rozhodl se vymazat Ukrajinu z mapy světa,“ řekl francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Dodal, že Donbas byla jen záminka, Putin podle něj od začátku usilovat o podrobení Ukrajiny a přepsání dějin. Jeho dalším cílem by podle francouzského diplomata mohlo být Moldavsko a Gruzie.

„Bezpečnost ukrajinského prezidenta je zcela zásadní, ohromuje mě jeho ledový klid,“ řekl Le Drian a ocenil také velkou odvahu Ukrajinců. Putin si podle šéfa diplomacie plně neuvědomuje rozsah sankcí, která Západ nyní připravuje a které podle ministra Rusko zardousí.

Macron míní, že by bylo užitečné ponechat otevřenou cestu k dialogu s Moskvou, aby Rusko zastavilo ofenzivu na Ukrajině. „Myslím, že mám odpovědnost... při odsuzování, sankcionování a pokračování v jednání ponechat tuto cestu otevřenou, abychom v den, kdy budou splněny podmínky, mohli dosáhnout zastavení nepřátelských akcí,“ citovala francouzského prezidenta agentura AFP.

Ruská agentura TASS dříve s odvoláním na komuniké Kremlu uvedla, že Putin Macronovi poskytl "vyčerpávající vysvětlení příčin a okolností" svého rozhodnutí podniknout speciální vojenskou operaci na Ukrajině. Podle Elysejského paláce Macron předtím telefonicky hovořil se Zelenským a vyzval Putina, aby útok okamžitě ukončil.

(AKTUALIZOVÁNO, 10:42) V centru Kyjeva se střílí. Ukrajinská armáda říká občanům severní kyjevské čtvrti, aby se bránili.

(AKTUALIZOVÁNO, 10:00) Na předměstí Kyjeva je slyšet střelba.

(původní zpráva, 9:44) List The New York Times informoval, že sirény zněly i ve Lvově na západě Ukrajiny. V noci na dnešek na Kyjev dopadly nejméně dvě ruské rakety.

Ukrajinský generální štáb ve čtvrtek v noci oznámil, že hlavním cílem ruské invaze je patrně právě ukrajinská metropole. Podle zpráv k městu míří ruské tanky.

Dnes nad ránem Kyjevem otřásly dva silné výbuchy. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka šlo o ruské střely s plochou dráhou letu nebo balistické rakety. Ukrajinské úřady tvrdí, že střely zasáhly i bytové domy. Zraněno bylo asi dvacet lidí.

„Dnešek bude nejtěžší den,“ řekl Heraščenko s tím, že plánem nepřítele je dostat se s kolonami tanků ke Kyjevu přes okolí měst Černihiv a Ivankiv, po obou stranách řeky Dněpru na sever od metropole.

Ukrajinské úřady informovaly, že protivzdušná obrana sestřelila nad Kyjevem „letící objekt“, který dopadl na dům a zapálil ho. Podle médií bylo zraněno 20 lidí. Není jasné, zda šlo o letadlo, bezpilotní letoun, či raketu. Nad městem byla rovněž sestřelena ukrajinská stíhačka Su-27, informovala stanice CNN.

Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že ukrajinské letectvo odpálilo most přes řeku Teteriv asi 50 kilometrů severně od Kyjeva. Chtělo tak zpomalit postup ruských vojsk, která míří na Kyjev od hranice s Běloruskem.

Zdroje: