Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Generální konzulát ve Lvově byl z bezpečnostních důvodů uzavřen

Generální konzulát ve Lvově byl z bezpečnostních důvodů uzavřen
Lipavský ocenil vlnu solidarity s Ukrajinou, kterou vyjadřují čeští občané, a mírumilovné demonstrace. Obrovskou odvahu podle něj projevují lidé v Rusku, kteří se účastní protestů proti Putinovi a válce | zdroj: Petr Horník / Právo / Profimedia

Z bezpečnostních důvodů je nově uzavřen i generální konzulát ve Lvově. Na dnešní tiskové konferenci po jednání resortního krizového štábu to oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský. Už dříve bylo uzavřeno velvyslanectví v Kyjevě.

Situaci Čechů na Ukrajině po uzavření zastupitelských úřadů česká strana řeší z okolních zemí, primárně z Polska, poznamenal šéf české diplomacie. Ministerstvo zahraničí též zveřejnilo telefonní linky, na které se občané mohou obrátit.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba poté řekl, že Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu a že země se bude bránit. Podle ukrajinského generálního štábu je cílem ruské invaze hlavní město Kyjev.

Lipavský dnes také ocenil vlnu solidarity s Ukrajinou, kterou vyjadřují čeští občané, a mírumilovné demonstrace. Obrovskou odvahu pak podle něj projevují lidé v Rusku, kteří se účastní protestů proti Putinovi a válce. Tamní policie podle specializovaného webu OVD-Info zadržela ve čtvrtek zhruba 1700 lidí.

Počet Čechů na Ukrajině evidovaných v cestovatelském systému Drozd zůstává podle Lipavského zhruba na 150. „Situace na Ukrajině je velmi špatná, nepřehledná, informace jsou sporadické. Proto platí to obecné varování před cestami na Ukrajinu a proto jsem vyzvali občany České republiky, aby z Ukrajiny odcestovali. Nejsme schopni odhadovat ani vývoj situace,“ uvedl ministr.

Vláda na dnešním zasedání potvrdí čtvrteční rozhodnutí Bezpečnostní rady státu (BRS) uvolnit přes 300 milionů korun na humanitární pomoc Ukrajině.

„Máme ustavenou pracovní skupinu na ministerstvu zahraničí, koordinujeme to s příslušnými složkami, ministerstvem vnitra, s hasiči, se Správou státních hmotných rezerv, což jsou organizace na straně státu, které reálně potom umí někam něco odvézt, poskytnout,“ dodal Lipavský.

K tomu, že někteří ukrajinští pracovníci v ČR dostávají povolávací rozkaz, Lipavský řekl, že ministerstvo průmyslu a další resorty jsou v úzké koordinaci se zaměstnavateli. „Věřím, že situaci nějakým způsobem zvládneme,“ uvedl. Vnitro se naopak aktivně připravuje na to, aby lidem příchozím z Ukrajiny dokázalo pomoct například s administrativou.

Zdroje: