Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Od začátku ruské invaze zahynulo 137 Ukrajinců, Zelenskyj nařídil mobilizaci

Od začátku ruské invaze zahynulo 137 Ukrajinců, Zelenskyj nařídil mobilizaci
Ukrajinští vojáci | zdroj: Profimedia

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu přišlo o život 137 ukrajinských občanů, vojáků i civilistů. Dalších 316 Ukrajinců bylo zraněno. V projevu krátce před čtvrteční půlnocí to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který také nařídil všeobecnou mobilizaci.

„Dnes jsme bohužel přišli o 137 našich hrdinů, našich občanů,“ uvedl ukrajinský prezident. Mezi oběťmi je podle něj i deset důstojníků. Zabiti byli všichni příslušníci ukrajinské pohraničí stráže na Zmijím ostrově v Oděské oblasti. Ukrajinská pohraniční stráž ve čtvrtek oznámila, že ostrov obsadili Rusové.

Navzdory tvrzení Ruska, že útočí pouze na vojenské cíle, byly podle Zelenského zasaženy i civilní objekty. „Zabíjejí lidi a mění mírumilovná města na vojenské cíle. Je to odporné a nikdy to nebude odpuštěno,“ uvedl.

Ruská armáda ve čtvrtek ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozemní útok na Ukrajinu. Zelenskyj nařídil všeobecnou mobilizaci, která se podle agentury Interfax-Ukrajina „bude realizovat 90 dnů počínaje dnem nabytí účinnosti výnosu“. Ukrajinská Pravda napsala, že po dobu válečného stavu, který nyní v zemi platí, nesmějí Ukrajinu opustit muži ve věku od 18 do 60 let.

Mobilizace se bude týkat Ukrajinců, kteří podléhají branné povinnosti, a záložníků. Vztahuje se na území celé Ukrajiny s výjimkou Luhanské a Doněcké oblasti, které zčásti ovládají separatisté.

Doněcká a Luhanská oblast leží na východě Ukrajiny a dohromady mají zhruba 53 000 kilometrů čtverečních, což odpovídá asi 70 procentům rozlohy Česka. Ruskem podporovaní separatisté kontrolovali do zahájení ruské invaze přibližně třetinu tohoto území, nárokují si ho však celé. Ve středu lídři dvou separatistických samozvaných republik požádali ruského prezidenta Vladimira Purina, aby jim pomohl odvrátit „agresi ze strany ukrajinské armády“.

Macron vyzval Putina k zastavení ofenzívy, Putin vysvětloval své důvody

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonátu se svým francouzským protějškem poskytl Emmanuelu Macronovi „vyčerpávající vysvětlení příčin a okolností“ svého rozhodnutí podniknout speciální vojenskou operaci na Ukrajině, oznámila agentura TASS s odvoláním na komuniké Kremlu. Podle Elysejského paláce Macron vyzval Putina, aby okamžitě ukončil ruský útok. Americký prezident Joe Biden na tiskové konferenci uvedl, že rozhovor s Putinem v tuto chvíli neplánuje.

Telefonát prezidentů Ruska a Francie se podle Kremlu uskutečnil z iniciativy Paříže. Rozhovor byl údajně otevřený a oba lídři se dohodli zůstat v kontaktu. Podle Elysejského paláce mu předcházel telefonický rozhovor Macrona s jeho ukrajinským protějškem Zelenským.

Šlo o první přímý kontakt Putina se západním státníkem od ranního zahájení invaze. Francie v současnosti předsedá Evropské unii a Macron se v posledních týdnech stavěl do popředí diplomatických snah o odvrácení války. Ještě před telefonátem s Macronem Putin mluvil s indickým premiérem Naréndrou Módím a setkal se s pákistánským premiérem Imranem Chánem.

Ruský postup vyvolal ostrou kritiku v řadě států, které hovoří o bezprecedentním porušení mezinárodního práva a vyhlašují protiruské sankce. Sankční balík ve večerních hodinách přijal mimo jiné summit Evropské unie. Nové sankce oznámil také americký prezident Biden, který hovořil o dlouho plánovaném, brutálním ruském útoku na ukrajinský lid. Po zahájení ofenzívy prý šéf Bílého domu nemá „žádný plán mluvit“ se svým ruským protějškem. „Putin bude na mezinárodní scéně vyvrhelem,“ prohlásil Biden.

Zdroje: