Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Aktualizováno: MZV vyzývá české občany k opuštění Ruska, Lipavský si předvolal velvyslance

Aktualizováno: MZV vyzývá české občany k opuštění Ruska, Lipavský si předvolal velvyslance
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ministerstvo zahraničí dnes na základě posledního vývoje aktualizovalo své oznámení k výzvě českých občanů, aby opustili Rusko kvůli hrozbě zhoršení bezpečnosti v zemi v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Aktualizace se týká například vyhlášené částečné mobilizace nebo nefunkčnosti platebních karet vydaných v Česku, sdělila mluvčí úřadu Lenka Do. Výzva k opuštění země platí od února.

Zhoršení bezpečnosti může nastat zejména pro občany států Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), uvedlo ministerstvo v oznámení na webu. Úřad apeloval na občany, kteří se v Rusku zdržují nebo tam dlouhodobě žijí, aby se registrovali v cestovatelském systému Drozd. Pokud se Češi rozhodnou v zemi zůstat, mají podle resortu dbát maximální opatrnosti, sledovat důvěryhodná média a mít připravený plán pro opuštění Ruska v případě nouze.

Čeští občané, kteří zároveň mají ruské občanství, by měli mít po vyhlášení částečné mobilizace na paměti, že jsou ruskými orgány vnímáni primárně jako tamní občané. Zastupitelský úřad ČR v Moskvě jim nemůže zajistit plnohodnotnou konzulární ochranu.

Vzhledem k protiruským sankcím také v zemi nefungují mezinárodní platební karty vydané v Česku, tudíž úřad doporučuje před případnými nezbytnými cestami do Ruska disponovat dostatečnou hotovostí.

Lidé by se podle ministerstva také měli vyhýbat demonstracím. Zároveň by u sebe vždy měli mít doklady, neboť na ulicích jsou zesílené policejní hlídky.

Letecký prostor EU je pro dopravce z Ruska uzavřen, tím pádem jsou přerušeny některé spoje ze země a do ní. „Prozatím lze stále koupit letenky z Ruské federace například do Arménie, Ázerbájdžánu, Egypta, Kazachstánu, Spojených arabských emirátů, Srbska, Turecka a dalších mimoevropských zemí,“ informovalo ministerstvo.

Lipavský předvolal na MZV ruského velvyslance mj. kvůli anexi ukrajinských území

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) předvolal na úřad ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského kvůli flagrantnímu porušování mezinárodního práva a ilegální anexi ukrajinských oblastí. Zmejevskij tlumočil náměstkovi ruskou pozici, kterou minulý týden představil prezident Vladimir Putin na ceremoniálu v Kremlu, uvedla ambasáda na facebooku.

„Prostřednictvím našeho náměstka Jaroslava Kurfürsta jsme dali ruské straně jasně najevo, že zločinnou agresi a sprostou krádež území nebudeme tolerovat,“ řekl šéf české diplomacie.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek podpisem smluv zahájil proces záboru čtyř ukrajinských regionů. Kromě Záporožské a Chersonské oblasti jde také o mezinárodně neuznané proruské separatistické útvary Doněckou lidovou republiku (DNR) a Luhanskou lidovou republiku (LNR). Kyjev a Západ anexi odmítly jako nelegální a odsoudily ji. Jde přibližně o sedminu celkové rozlohy Ukrajiny.

Ruský velvyslanec si podle webu ministerstva vyslechl, že Česko nezákonnou anexi zásadně odsuzuje, neuznává ji a neuzná ji ani v budoucnu. „Oblasti jsou nedílnou součástí Ukrajiny a jsou ilegálně okupovány ruskými jednotkami,“ uvedl úřad.

Kurfürst zdůraznil plnou podporu suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny v mezinárodně uznávaných hranicích. „Odsoudil také kroky Ruské federace, zejména vyhlášení mobilizace a hrozby použitím zbraní hromadného ničení, které eskalují již tak vysoce napjatou bezpečnostní situaci v Evropě,“ dodal resort. Náměstek důrazně vyzval Rusko, aby okamžitě ukončilo válku a stáhlo vojska z Ukrajiny. 

Podle ruského velvyslanectví Kurfürst vyjádřil známé postoje Prahy. „Obsah demarše české strany byl již dříve vysloven jejími představiteli a odpovídá euroatlantickému zadání obviňovat naši zemi z ‚nezákonné anexe‘ a neuznávat vůli obyvatel těchto regionů, kteří učinili svou historickou volbu,“ uvedla ambasáda.

V reakci velvyslanec tlumočil ruskou pozici zformulovanou v Putinově projevu z minulého týdne. Zdůraznil, že se uspořádání hlasování, která proruské úřady označovaly za referenda, stalo realizací nezcizitelného práva obyvatel daných oblastí „podle článku 1 Charty OSN, kde je přímo uveden princip rovnosti a sebeurčení národů.“ 

Zmejevskij byl na ministerstvo předvolán také na konci srpna. Náměstek Kurfürst se tehdy důrazně ohradil proti obviněním Ruska vůči Česku na Radě bezpečnosti OSN. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja tehdy obvinil ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) z podpory terorismu kvůli jejímu vyjádření po atentátu, při němž zemřela Darja Duginová, dcera ruského nacionalistického ideologa Alexandra Dugina. 

Duma schválila ruskou anexi okupovaných ukrajinských oblastí

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, dnes schválila smlouvy o připojení čtyř okupovaných ukrajinských území k Rusku. Ruský prezident Vladimir Putin smlouvy spolu s proruskými představiteli regionů podepsal v pátek. Kromě Záporožské a Chersonské oblasti se jedná o mezinárodně neuznané proruské separatistické útvary Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku. Ruský ústavní soud smlouvy potvrdil v neděli. Kyjev a Západ ruskou anexi ukrajinských území odmítly jako nelegální a odsoudily ji.

Zdroje: