Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Laťka trapnosti je zase o něco výš: Energeticky úsporný rolák místo kravaty

Laťka trapnosti je zase o něco výš: Energeticky úsporný rolák místo kravaty
Emmanuel Macron v roláku | zdroj: Profimedia

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v dnes zveřejněném videu (ZDE) o vládních reformách objevil v roláku. Stejně jako několik členů jeho vlády tak propaguje energetickou šetrnost nezbytnou pro nadcházející zimu.

Podle opozičních politiků ale Macron svým krokem, zejména v kontextu poměrně teplého podzimu ve Francii, vyvolává spíše posměch.

Jako první v roláku vystoupil ministr hospodářství Bruno Le Maire. Před týdnem přišel s prohlášením, že Francouzi už ho nebudou vídat v kravatě. Jeho úřad v létě čelil vlně kritiky za nadměrné a nákladné používání klimatizace, zatímco občany vyzýval k šetrnosti. Le Maire rovněž slíbil, že ministerstvo v zimě bude své prostory vytápět nanejvýše na 19 stupňů Celsia.

Vedle pánů v rolácích se členky vlády objevily na veřejnosti v péřových prošívaných bundách. Nejprve se v bundě s motivy motýlů na jednání s ekologicky smýšlejícím starostou objevila premiérka Élisabeth Borneová. O den později oblékla zimní bundu i ministryně pro energetickou transformaci Agnès Pannierová-Runacherová.

„Pokud by to nebylo tragické, bylo by to komické,“ řekl republikánský politik Xavier Bertrand. Marine Le Penová ve středu Le Mairův projev označila za beznadějnou komunikaci a „politiku pro hlupáky“. 

Zdroje: