Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Pieta na Vítkově připomněla výročí vzniku Československa

Pieta na Vítkově připomněla výročí vzniku Československa
Ceremoniál na Vítkově. | zdroj: Profimedia

Výročí 105 let od vzniku Československa si v sobotu u Národního památníku v Praze na Vítkově připomněli politici včetně prezidenta Petra Pavla a premiéra Petra Fialy, zástupci armády i váleční veteráni.

Součástí tradičního ceremoniálu byl i přelet vojenských vrtulníků a stíhaček Gripen.

U hrobu Neznámého vojína položili věnce Pavel, Fiala, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, předseda Senátu Miloš Vystrčil, ministryně obrany Jana Černochová  a poslanci i senátoři.

Fiala později v rozhovoru s novináři připomněl, že současná Česká republika je postavena na tradicích první republiky.

„Měli bychom kromě vděčnosti cítit také zodpovědnost za to, co máme, abychom to udrželi. Abychom prosperující svobodnou zemi předali dalším generacím,“ řekl.

Vystrčil upozornil na to, že svoboda a samostatnost nejsou samozřejmostí. Mezi těmi, kteří suverenitu států narušují, zmínil například Rusko či „různé teroristy“, kteří útočí na svrchované státy.

Pavel propůjčil praporu podpory nasaditelných sil bojový prapor. Během ceremoniálu zasáhl jednoho z vojáků praporem do hlavy. Armáda na to na síti X reagovala vtipnou poznámkou. 

Pietní akt na Vítkově pak zakončil pochod jednotek, během kterého přeletěly nad památníkem dva stíhací letouny Gripen a tři vojenské helikoptéry.

Zdroje: