Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Městské státní zastupitelství: Politici nejsou trestně zodpovědní za počet nakažených

Městské státní zastupitelství: Politici nejsou trestně zodpovědní za počet nakažených
Úřady ukončily prošetřování trestního oznámení podaného na premiéra Andreje Babiše a bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha | zdroj: Profimedia

Úřady ukončily prošetřování prvního trestního oznámení podaného na premiéra Andreje Babiše a bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha za to, jak loni postupovali proti pandemii koronaviru.

Pražské městské státní zastupitelství potvrdilo, že žalobci z Prahy 1 nechybovali, když rozhodli, že politici nejsou zodpovědní za růst počtu nakažených novým koronavirem během loňského podzimu. Informoval o tom server SeznamZprávy.

Trestní oznámení podal ve druhé polovině října advokát Petr Němec. Vládní politici se podle něj mohli dopustit maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti či vydírání. Stát podle Němce v podzimní vlně koronaviru dostatečně nezajistil testování, hledání kontaktů nakažených a včas nenařídil potřebná opatření.

„Včasnost opatření by nesporně přinesla menší počet mrtvých, přičemž státní zástupce byl povinen posoudit, zda rozhodující subjekty měly potřebné informace,“ uvedl Němec. „Státní zástupce se nevypořádal s tím, že Ministerstvo zdravotnictví nošení roušek nařídilo a následně z daného vycouvalo, aniž by se změnily vědecké poznatky a vývoj epidemie. Úvahy státního zástupce o tom, že nic nebránilo lidem roušky používat, považuje podatel za absurdní,“ napsal dále.

Státní zástupce Zdeněk Michora z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 podle serveru Neovlivní.cz před koncem loňského roku Němcovi napsal, že v popisovaném jednání neshledal trestní odpovědnost Babiše a jeho týmu, „a to ani v rovině nedbalostního zavinění“. Michora poukázal na to, že vláda situaci řešila a že na vhodný postup existují různé názory.

Jeho závěr nyní potvrdilo také nadřízené pražské městské státní zastupitelství, když advokát podal podnět k prověření postupu žalobců z Prahy 1. „Námitky podatele byly vypořádány a postup státního zástupce Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 byl shledán jako věcně správný. Podnět k výkonu dohledu byl shledán jako nedůvodný,“ potvrdil mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

„Trestní řízení není možné zahájit jen na základě přesvědčení podatele či dalších osob, že příslušná opatření v boji proti pandemii měla být zavedena dříve, či měla být razantnější, neboť se jedná o rozhodnutí čistě politická, nepodléhající nějakému automatickému režimu přezkumu ze strany orgánů činných v trestním řízení,“ uvedla žalobkyně Táňa Dočekalová z Městského státního zastupitelství v Praze v závěru dokumentu, který mají SeznamZprávy k dispozici.

Advokát Petr Němec podal na členy vlády trestní oznámení také poté, co v půlce února vyhlásili nouzový stav přestože ho několik dnů předtím neschválila Sněmovna - toto vyšetřování ještě probíhá.

Zdroje: