Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Začíná platit pracovní povinnost mediků, studentská organizace nesouhlasí

Začíná platit pracovní povinnost mediků, studentská organizace nesouhlasí
Studentská organizace nesouhlasí s pracovní povinností mediků v nemocnicích, kterou vláda ode dneška nařídila | zdroj: Profimedia

Začíná platit pracovní povinnost části studentů v nemocnicích zavedená kvůli epidemii koronaviru. Týká se třetích a čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol, některých mediků i studentů nelékařských oborů, výjimku by měli mít medici prvních a šestých ročníků. Povolat studenty do nemocnic mohou hejtmani a pražský primátor.

Vedle studentů třetích a čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol se pracovní povinnost týká také čtvrtého a pátého ročníku vysokoškolského studia všeobecného lékařství. Vztahuje se rovněž na všechny ročníky vysokých a vyšších odborných škol, které se připravují na nelékařské zdravotnické povolání. V nemocnicích mohou pracovat také všechny ročníky navazujících zdravotnických magisterských programů a jednooborového studia psychologie s výjimkou posledních ročníků.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že pracovní povinnost se netýká studentů, kteří prokážou, že již pro poskytovatele zdravotnických služeb pracují. Studenti, kteří do nemocnic nastoupí, budou mít nárok na přednostní očkování proti covidu-19.

Pracovní povinnost studentům zdravotnických oborů uložila vláda za epidemie koronaviru zatím dvakrát, působili především jako pomocný zdravotnický personál. Loni na jaře trvala od poloviny března zhruba dva měsíce, druhá pracovní povinnost skončila studentům také po dvou měsících v polovině prosince. Studenti, kteří v nemocnicích pracovali dobrovolně nebo tam měli pracovní smlouvu, mohli v zařízeních zůstat.

Nesouhlasí děkani i studentská organizace

S nařízením pracovní povinnosti studentů v nemocnicích nesouhlasí děkani lékařských fakult. Podle nich plošné nasazení studentů nepříznivě ovlivňuje kvalitu jejich studia a do budoucna může vést k problémům v celém zdravotnictví. Děkani proto doufají, že vládou vyhlášená pracovní povinnost potrvá co nejkratší dobu.

Studentská organizace také nesouhlasí s opětovnou pracovní povinností mediků v nemocnicích. Podle nich může ohrozit připravenost studentů na budoucí povolání lékařů. V prohlášení zaslaném ČTK to uvedla organizace IFMSA CZ (International Federation of Medical Students' Associations), která sdružuje studenty všeobecného lékařství na všech lékařských fakultách v ČR.

Studenti si podle prohlášení uvědomují, že jakákoliv pomoc z jejich strany je v současné situaci důležitá. Proto také řada studentů v nemocnicích dobrovolně pomáhá. Pomoc mediků v nemocnicích, které se potýkají s velkou zátěží kvůli pandemii covidu-19, by ale měla podle organizace zůstat dobrovolná a na uvážení každého studenta.

Organizace se obává, že pracovní povinnost mediků může mít nebezpečné dopady na budoucnost zdravotnictví v ČR. „Přes veškerou snahu, výuka na lékařských fakultách nyní neprobíhá na 100 procent a v kombinaci s pracovní povinností může ohrozit připravenost studentů pro budoucí povolání lékařů. Přes veškerou úctu k práci ošetřovatelů a zdravotních sester si myslíme, že práce mediků na těchto pozicích nenahradí výuku, medici nezískají potřebné znalosti a nenaučí se, jak je prakticky aplikovat,“ uvedla v prohlášení.

Medici se také obávají, že i přes očkování, které kvůli práci v nemocnicích absolvují, nebudou dostatečně chráněni. Upozorňují na to, že plnou ochranu má člověk až dva týdny po podání druhé očkovací dávky. „Z těchto dvou nejzávažnějších důvodů vyjadřujeme silný nesouhlas se zavedením pracovní povinnosti. (...) Apelujeme tedy na vládu, aby zvážila, zda-li je vyhlášení pracovní povinnosti opravdu nutné a aby případně její pokračování zrušila,“ uvedla organizace.

Zdroje: