Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Marek Prchal na dosah premiéra Babiše. Zaměstnancem státu není, kancelář na Úřadu vlády má

Marek Prchal na dosah premiéra Babiše. Zaměstnancem státu není, kancelář na Úřadu vlády má
Marek Prchal | zdroj: Profimedia

Na dveřích na Úřadu vlády visí cedulka se jménem Babišova politického marketéra Marka Prchala a mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičové. Vypadá to jako kancelář, ale kancelář vládního zaměstnance to není. Oba jmenovaní ujišťují, že pro stát nepracují, píše Eliška Hradilková Bártová webu Hlídací pes.

Štítek se jmény dvou lidí pevně spojených se značkou politického hnutí ANO visí na dveřích ve Strakově akademii hned pod nápisem Odbor kabinetu předsedy vlády.

Jak mluvčí ANO Lucie Kubovičová, tak "PR guru" Andreje Babiše ale ujišťují, že nejsou vládní zaměstnanci.

cedulka Cedulka na Úřadu vlády | zdroj: Facebook Marie Jílkové/KDU-ČSL

Nejsem a nebudu

"Proboha nejsem," reagoval podrážděně Marek Prchal na dotaz, zda aktuálně zastává na Úřadu vlády nějakou funkci. "Přesně nevím, proč tam mám kancelář, tedy já tam ani žádnou kancelář nemám."

Prchal říká, že sám netuší, proč je tedy jeho jméno na dveřích jedné z místností takto oficiálně uvedeno. "Nevím, proč tam tu cedulku dali. Zeptejte se toho, kdo to tam napsal," říká.

"Mám tam jen židli, stůl a varnou konvici. Tedy ne já, spíše to tam prostě je. Občas tam jsem, ale zaměstnancem nejsem," vysvětluje Prchal.

Několik hodin po rozhovoru Prchal ještě prostřednictvím messengeru dodal: "Zaměstnanec státu nejsem a nebudu, dali mi cedulku na půjčenou místnost, kde si můžu občas v klidu připravit podklady."

Informaci o tom, že ani jeden z Babišových spolupracovníků není zaměstnancem vlády potvrdila její mluvčí Barbora Peterová: "Ani jedna z uvedených osob není zaměstnancem Úřadu vlády," napsala v SMS zprávě. Na dotaz, proč tedy oba disponují vlastní kanceláří, již nereagovala.

Situace tak do jisté míry připomíná stav na Pražském hradě, kde svou vlastní kanceláří disponuje prezidentův poradce Martin Nejedlý, ačkoliv zaměstnancem není.

Vládní útočiště

Prchalova kolegyně, mluvčí ANO Lucie Kubovičová se ke kanceláři hlásí. "Máme ji tam, ale nebýváme tam často, tak jednou, dvakrát týdně," řekla na dotaz HlídacíPes.org.

"Je to proto, abychom neseděli na chodbě na zemi, když je potřeba připravit nějakou tiskovou zprávu," upřesnila.

Svoje pracovní místo v kanceláři na Úřadu vlády zdůvodňuje tím, že Andrej Babiš je jak šéfem hnutí ANO, tak i premiérem a ona občas musí pracovat u něj na vládě.

"Ta kancelář byla volná, pro nás je to jen útočiště, většinu času sedíme v kanceláři poslanecké sněmovny," dodává Kubovičová.

Jak Kubovičová, tak Prchal jsou v Babišově nejužším týmu. Prchala po vítězných volbách označil Babiš za "génia sociálních sítí". Členem volebního online týmu ANO byl Prchal i v předchozích parlamentních volbách či při volbách do Evropského parlamentu.

Redakční komentář HlídacíPes.org k působení Prchala a Kubovičové na Úřadu vlády si můžete přečíst ZDE.

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: