Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Manželka Navalného opustila Rusko, jeho spolupracovník je na seznamu hledaných osob

Manželka Navalného opustila Rusko, jeho spolupracovník je na seznamu hledaných osob
Julija Navalná se svým mužem Alexejem Navalným na protestu v září 2019. | zdroj: Profimedia

Manželka uvězněného ruského opozičního předáka Alexeje Navalného opustila Rusko a odletěla do Německa, oznámila agentura Interfax s odvoláním na svůj zdroj. Julija Navalná podle ruské agentury odletěla z moskevského letiště Domodědovo a zamířila do německého Frankfurtu nad Mohanem.

Samotná Navalná se o ničem nezmínila, poslední zpráva na jejím instagramovém účtu je týden stará, píše ruská služba BBC na svém webu. Manželka prominentního kritika Kremlu se zúčastnila nedávných protestů za propuštění svého manžela a policie ji později zadržela. Soud jí na začátku února vyměřil za účast na nepovolené demonstraci pokutu 20 000 rublů (asi 5700 Kč). Ke konci ledna bezpečnostní složky provedly razii v bytě, kde Navalná žila. Podle televize Dožď příslušníci speciálních jednotek tehdy vylomili dveře.

Navalnyj se od loňského srpna léčil v Berlíně po otravě jedovatou látkou ze skupiny novičok. Tuto otravu potvrdily západní laboratoře i Organizace pro zákaz chemických zbraní. Navalnyj tvrdí, že jeho jeho likvidaci nařídil ruský prezident Vladimir Putin a že se ho pokusila odstranit tajná služba FSB, což Kreml popírá.

Letos v lednu se opozičník vrátil do Ruska, policie ho zatkla ihned na letišti a soud na začátku února změnil jeho dříve uložený podmíněný trest v délce 3,5 roku na nepodmíněný. Do výkonu trestu se započítá doba, kterou byl opoziční politik v domácím vězení, takže Navalnyj má za mřížemi strávit dva roky a osm měsíců. Jeho obhájkyně hned po vynesení verdiktu oznámila, že se odvolá.

Uvěznění vyvolalo v Rusku protesty, navzdory úředním zákazům vyšly do ulic řady ruských měst desetitisíce lidí, policie proti nim tvrdě zasáhla. Podle serveru OVD-Info, jenž se specializuje na monitorování policejních zákroků, zadržela přes 11 000 demonstrantů. Západní země žádají Navalného propuštění. Julija Navalná zůstala s manželem během jeho léčby v Německu a vrátila se do Ruska společně s ním 17. ledna.

Volkov na seznamu hledaných

Ruský soud zařadil na seznam hledaných osob Leonida Volkova, blízkého spolupracovníka uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. Volkov, jenž působí jako šéf regionálních štábů Navalného, žije v zahraničí. V pondělí jednal se zástupci Evropské unie a dalších zemí o možnosti sankcí zamířených na okolí ruského prezidenta Vladimira Putina. V úterý vyzval k novému protestu proti věznění Navalného.

Soud na něj vydal zatykač kvůli obvinění ze zapojování mladistvých do nepovolených akcí. Za to v Rusku hrozí až tři roky vězení, uvedl server Meduza. Vyšetřovací výbor Ruské federace (kriminální ústředna) začal Volkova vyšetřovat na konci ledna, podle něj tento opoziční politik vyzýval mladé, aby se zúčastnili nepovolených demonstrací 23. ledna. Agentura TASS podotkla, že zatykač se týká zemí Společenství nezávislých států (SNS), které zahrnuje většinu bývalých republik Sovětského svazu.

„Je to smyšlený, neexistující případ. Je to PR kampaň toho vyšetřovacího výboru,“ reagoval Volkov pro server RBK. Opozičník podle agentury Reuters v současné době žije v Litvě, která není členem SNS. TASS podotkl, že aktivista podle některých zdrojů pobývá v Německu.

Leonid Volkov patří mezi nejbližší spolupracovníky Navalného, šéfuje jeho regionálním štábům. Z Ruska odešel v roce 2019 poté, co policie začala vyšetřovat podezření z praní špinavých peněz v Navalného Fondu boje s korupcí. Navalnyj tehdy řekl, že rozhodnutí svého spolupracovníka respektuje a pokud bude pracovat ze zahraničí, pomůže ho to ochránit před ruskými bezpečnostními složkami.

Volkov na začátku února prohlásil, že tým kritika Kremlu další demonstrace kvůli rozsáhlému zatýkání odkládá na jaro nebo léto. V úterý vyzval k jiné formě protestu, která by měla demonstrující před zadržením ochránit. Navalného příznivce vyzval, aby v neděli večer vyšli na dvorky domů a zapnuli svítilny na mobilních telefonech, případně zapálili svíčky sestavené do tvaru srdce, protest nafotili a snímky umístili na sociální sítě.

V pondělí Volkov spolu s dalším Navalného spolupracovníkem jednal se zástupci Evropské unie a dalších zemí, se kterými probírali možnost sankcí zamířených na bezprostřední okolí prezidenta Vladimira Putina. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí jednání aktivistů označila za „zradu“.

Zdroje: