Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Navalnyj odsouzen na 3,5 roku vězení

Navalnyj odsouzen na 3,5 roku vězení
Moskevský soud dnes poslal do vězení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného, když jeho dřívější podmíněný trest v délce 3,5 roku změnil na nepodmíněný. | zdroj: Profimedia

Moskevský soud dnes poslal do vězení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného, když jeho dřívější podmíněný trest v délce 3,5 roku změnil na nepodmíněný. Do výkonu trestu se podle ruských médií započítá doba, kterou byl prominentní kritik Kremlu v domácím vězení, takže Navalnyj má za mřížemi strávit téměř tři roky.

Ruský opozičník podle médií v rámci předešlého soudního verdiktu pobýval v domácím vězení deset měsíců a nyní ho tedy čekají v běžném vězení dva roky a osm měsíců. Soudkyně Natalija Repnikovová dnešní verdikt podle agentury TASS zdůvodnila tím, že Navalnyj se vyžadovaným kontrolám opakovaně vyhýbal ještě před léčbou v Německu.

Podle zpravodaje agentury TASS se při vynášení rozsudku Navalnyj pokusil usmát, zatímco jeho žena Julija se rozplakala. Stráž ji k obžalovanému nepustila, popsal server Kommersant. „Vše bude v pořádku. Zatím,“ stihl zavolat Navalnyj, než ho stráž odvedla. Jeho tým vzápětí vyzval k dalším demonstracím.

Navalnyj dnes stanul před soudem v souvislosti s případem, ve kterém v prosinci 2014 dostal podmíněný trest 3,5 roku vězení za údajnou zpronevěru 26 milionů rublů (asi 7,3 milionu Kč) z ruské pobočky francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Vězeňská služba a prokuratura požádaly soud, aby opozičníka poslal do vězení za porušení podmínek trestu. Obhajoba argumentovala tím, že Navalnyj nemohl chodit k vyžadovaným kontrolám, protože se léčil v Německu z otravy látkou ze skupiny novičok.

„Nemůžete uvěznit celou zemi.“

Kritik Kremlu tvrdí, že je politicky pronásledován a že jej v roce 2014 odsoudili jen proto, aby nesměl kandidovat proti Vladimiru Putinovi v prezidentských volbách. Argumentoval také tím, že jej Evropský soud pro lidská práva očistil a Rusko mu již vyplatilo odškodnění za nespravedlivé odsouzení. Firma Yves Rocher v listopadu 2014 podle agentury AFP uznala, že neutrpěla „žádnou škodu“.

Jednání soudu dnes provázela přísná bezpečnostní opatření, policie mimo jiné uzavřela ulice v okolí soudní budovy, do které omezila přístup. Zvýšená bezpečnostní opatření jsou patrná podle agentury TASS i v centru hlavního města. Rádio Echo Moskvy vpodvečer uvedlo, že policie uzavřela Rudé náměstí sousedící s Kremlem. Během dne bezpečnostní složky zadržely už 370 stoupenců Navalného, informoval ruský server OVD-Info monitorující policejní zákroky.

Navalného obhájkyně Olga Michajlovová oznámila, že se proti verdiktu odvolá. Ale ruské úřady naznačily, že nedají na tlak veřejnosti Navalného propustit. Několik jeho spojenců je v domácím vězení a v neděli Kreml umístil po celém Rusku policejní sílu, aby potlačila probíhající protesty. „Nemůžete uvěznit celou zemi,“ řekl Alexej Navalnyj u soudu.

Navalnyj během soudního jednání přednesl projev, ve kterém obvinil prezidenta Putina, že se ho pokusil uvěznit. Podle něj se ruský prezident zlobí, že Navalnyj přežil pokus o otravu novičokem v srpnu. Navalnyj obvinil ruskou rozvědku, že se ho pokusila zabít na rozkaz Putina, a to aplikací novičoku na jeho spodní prádlo, což Kreml popřel.

Zdroje: