Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Maďaři mohou vesele topit i vařit, Gazprom slíbil pokračovat v dodávkách plynu

Maďaři mohou vesele topit i vařit, Gazprom slíbil pokračovat v dodávkách plynu
Péter Szijjártó | zdroj: Profimedia

Ruská plynárenská společnost Gazprom potvrdila závazek dodávat plyn do Maďarska a dlouhodobě provozovat plynovod TurkStream, který je k těmto dodávkám nezbytný. Po setkání s ředitelem Gazpromu Alexejem Millerem to uvedl maďarský ministr zahraničích věcí a obchodu Péter Szijjártó. Maďarsko tak podle něj nebude muset omezovat spotřebu plynu.

„Gazprom potvrdil závazek dlouhodobě provozovat TurkStream. Tento závazek potvrdil s ohledem na dlouhodobou předvídatelnost dodávek do Maďarska,“ uvedl Szijjártó ve videozáznamu zveřejněném na facebooku. Vzhledem k tomu, že severní trasa pro dodávky ruského plynu do Evropy není provozuschopná, Gazprom bude podle něj klást důraz na dodávky jižní trasou.

„TurkStream bude hrát ještě důležitější roli než dosud při zásobování jihovýchodní a střední Evropy energiemi,“ dodal. Ministr upozornil, že důležité prvky plynovodu TurkStream se vyrábějí v Rusku, takže se jich nedotknou protiruské sankce zavedené západními zeměmi za vpád ruských vojsk na Ukrajinu.

Část dodávek ruského plynu do Maďarska, která přichází přes Rakousko severní trasou, bude přesměrována jižní trasou, řekl Szijjártó. „Do Maďarska budou denně přicházet ještě větší objemy plynu, takže je jisté, že s ohledem na spotřebu plynu nebude nutné žádné omezení. Každá domácnost, každý podnik budou mít dostatek plynu.“

Szijjártó uvedl, že dohoda o realizaci odložených plateb za dodávky plynu byla dokončena a že se připravuje její podpis. Ministr také potvrdil, že Maďarsko bude i nadále zastávat stanovisko, aby dodávky plynu a související činnosti byly vyňaty ze sankcí.

Szijjártó dnes také vystoupil na energetickém fóru v Moskvě. Mimo jiné tam řekl, že Maďarsko má stále zájem na pokračování energetické spolupráce s Moskvou. Vyjádřil také znepokojení nad útoky na plynovody Nord Stream a zdůraznil, že je důležité zajistit bezpečnost plynovodu TurkStream. 

Zdroje: