Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Lipovskou neodvolají z Rady ČT. Sněmovna návrh neprojednala kvůli ANO, SPD i KSČM

Lipovskou neodvolají z Rady ČT. Sněmovna návrh neprojednala kvůli ANO, SPD i KSČM
Odvolat Lipovskou z rady doporučil minulý týden sněmovní volební výbor, a to kvůli jejímu politickému angažmá a údajné ztrátě nezávislosti | zdroj: Profimedia

Sněmovní většina dnes odmítla zařadit na program schůze návrh na odvolání radní Hany Lipovské z Rady České televize.

Odvolat Lipovskou z rady doporučil minulý týden sněmovní volební výbor, a to kvůli jejímu politickému angažmá a údajné ztrátě nezávislosti. S návrhem na zařazení tohoto bodu na program přišla poslankyně z klubu TOP 09 Olga Sommerová a chtěla ho projednávat dnes večer po ústních interpelacích. Pro zařazení tohoto bodu však hlasovalo jen 40 poslanců, zapotřebí jich bylo o 17 víc. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) zařazení bodu navrhne znovu v pátek.

Nynější schůze Sněmovny je zatím poslední před říjnovými volbami. Někteří poslanci nevylučují, že skončí již v pátek a v dalším týdnu už pokračovat nebude. Při hlasování se zdržela většina poslanců ANO a KSČM. Poslanci SPD hlasovali proti. Návrh naopak podpořil zbytek opozice včetně vládní ČSSD.

Sommerová novinářům po hlasování řekla, že bod navrhne znovu v pátek. Předseda poslanců TOP 09 Vlastimil Válek uvedl, že hnutí ANO nedodrželo dohodu z úterního jednání grémia, kde slíbilo zařazení bodu podpořit. „Z mého pohledu vznikla nová koalice ANO, SPD a KSČM, která už si dnes začíná sestavovat novou vládu,“ řekl. Volební výbor doporučil plénu Sněmovny odvolat Lipovskou hlasy všech osmi přítomných členů.

Zákon o České televizi stanoví mimo jiné, že člen rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů.

„Členka rady paní Lipovská od počátku působení v Radě České televize zastává a ve veřejném prostoru aktivně propaguje vyhraněný politický a názorový směr a nedávno oznámila, že kandiduje v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny,“ řekla tehdy Sommerová. Domnívá se proto, že Lipovská tak naplnila zmíněný paragraf zákona o ČT a ztratila svoji nezávislost.

Uskupení Volný blok, za který Lipovská kandiduje do Sněmovny, však Lipovskou hájí. Podle něj právní předpisy neporušuje. Lídr Volného bloku a nezařazený poslanec Lubomír Volný v pondělí řekl, že pokus o její odvolání má za cíl zbavit televizní radu kritika generálního ředitele ČT Petra Dvořáka.

Volný dnes navrhoval, aby poslanci zařadili na program návrh na odvolání celé Rady ČT. S tímto návrhem však neuspěl.

Zdroje: