Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Volební výbor doporučil odvolat radní Lipovskou z Rady České televize

Volební výbor doporučil odvolat radní Lipovskou z Rady České televize
Lipovská v říjnových volbách kandiduje za uskupení Volný blok do Sněmovny | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Sněmovní volební výbor, který má ve své působnosti média, dnes doporučil Sněmovně odvolat z Rady České televize její členku Hanu Lipovskou.

Důvodem je její politické angažmá a údajná ztráta nezávislosti, kterou zákon pro členství v radě vyžaduje. Lipovská v říjnových volbách kandiduje za uskupení Volný blok do Sněmovny. O jejím odvolání musí rozhodnout plénum Sněmovny.

Zákon o České televizi stanoví mimo jiné, že člen rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů.

„Je tak naprosto zřejmé, že (Lipovská) svým celkovým jednáním porušuje zákaz platný pro člena Rady České televize podle zákona o České televizi,“ řekla členka výboru Olga Sommerová, která s návrhem na zařazení tohoto bodu přišla.

Návrh v rozpravě podpořili i členové výboru za ANO Patrik Nacher, Martin Kolovratník a Aleš Juchelka. Petr Gazdík řekl, že kdo nezvedne ruku pro odvolání Lipovské, poruší svůj poslanecký slib.

Výbor dnes měl jednat i o návrhu na odvolání lídra pražské kandidátky hnutí SPD Josefa Nerušila z Rady Českého rozhlasu. Nerušil ale na své členství v radě rezignoval.

Zdroje: