Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Lipavský rozhodl o pozastavení čerpání licencí na vývoz zbraní do Kazachstánu

Lipavský rozhodl o pozastavení čerpání licencí na vývoz zbraní do Kazachstánu
Vojáci v ulicích Almaty. V Kazachstánu propukly na začátku roku nepokoje, které původně začaly jako protest proti zdražení pohonných hmot | zdroj: Profimedia

Ministr zahraničí Jan Lipavský v reakci na situaci v Kazachstánu rozhodl pozastavit licence na vývoz zbraní.

Lipavský rozhodl o pozastavení čerpání udělených licencí na vývoz vojenského materiálu a materiálu použitelného na kontrolu davu do Kazachstánu v souvislosti s aktuální situací v zemi.

Na dotaz ČTK to dnes uvedla Aneta Kovářová z odboru komunikace ministerstva zahraničí. Resort odeslal příslušnou žádost na licenční správu ministerstva průmyslu a obchodu.

Podle zprávy za rok 2020 ministerstva průmyslu bylo aktivních 11 licencí na vývoz v hodnotě 16,8 milionu eur (410 milionů korun). Z objemu firmy využili loni 330 000 eur (zhruba osm milionů korun), v roce 2019 to bylo 3,8 milionu eur (92,7 milionu korun). Povolený mají firmy export například palných zbraní, vozidel, chemikálií a „látek určených pro potlačování nepokojů“.

Minulý týden oznámila pozastavení vývozu zbraní do Kazachstánu německá vláda.

V Kazachstánu propukly na začátku roku nepokoje, které původně začaly jako protest proti zdražení pohonných hmot. Situace se vyostřila především v největším městě Almaty, kde demonstranti zaútočili na vládní budovy, rabovali obchody a zapalovali auta.

Bezpečnostní síly demonstrace brutálně potlačily, přičemž prezident Kasym-Žomart Tokajev povolil bez varování střílet ostrými náboji do demonstrantů, které označil za teroristy.

Oficiální údaje o obětech mezi protestujícími dosud zveřejněny nebyly. Ruská a místní média v neděli s odkazem na zdravotníky uvedla, že o život přišlo 164 lidí. Podle vládních údajů při střetech bylo zabito 16 příslušníků ozbrojených sil.

„MZV situaci nadále pečlivě sleduje a vyhodnocuje a podle vývoje situace je připraveno přijmout další rozhodnutí,“ dodala Kovářová.

Premiér Petr Fiala dnes při návštěvě Bratislavy řekl, že česká politika důsledně zastává názor, že je potřeba respektovat lidská práva a že násilí proti vlastním obyvatelům není přijatelné. Situace v Kazachstánu je podle něj do značné míry nepřehledná. Vláda a ministerstvo zahraničí se snaží monitorovat bezpečnostní situaci českých občanů v zemi a jsou připraveny případně pomoci, dodal.

Zdroje: