Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Zemřel předseda Evropského parlamentu Sassoli. Loučí se s ním politici v celé EU

Zemřel předseda Evropského parlamentu Sassoli. Loučí se s ním politici v celé EU
David Sassoli, rodák z Florencie, se po studiu věnoval žurnalistice a Italové jej znají také jako někdejšího populárního moderátora hlavních zpráv televizní stanice RAI | zdroj: Profimedia

V Itálii v noci na dnešek zemřel předseda Evropského parlamentu David Sassoli.

Italskému politikovi a bývalému novináři bylo 65 let a zdravotními problémy trpěl delší dobu, od konce prosince byl hospitalizován na onkologické klinice v Avianu kvůli problémům s imunitou, uvedl jeho mluvčí.

Náhlé Sassoliho úmrtí označují evropští politici za velkou ztrátu, podle nich zemřel přesvědčený Evropan a bytostný zastánce evropské integrace. V čele europarlamentu jej s velkou pravděpodobností nahradí maltská pravicová europoslankyně Roberta Metsolaová.

„Velký Evropan“

Italský socialistický politik působil v EP už třetí volební období, předsedou sboru byl od roku 2019. Těžké nemoci podlehl týden před schůzí, na níž budou europoslanci tradičně uprostřed pětiletého mandátu vybírat svého předsedu pro druhou polovinu volebního období. Za hlavní favoritku je na základě dohod mezi politickými frakcemi už delší dobu považována Metsolaová, současná první místopředsedkyně EP.

Sassoli, rodák z Florencie, se po studiu věnoval žurnalistice a Italové jej znají také jako někdejšího populárního moderátora hlavních zpráv televizní stanice RAI. S politickou kariérou začal v roce 2009, kdy byl jako zástupce Demokratické strany (PD) poprvé zvolen do Evropského parlamentu.

Evropské instituce dnes na znamení smutku spustily vlajky na půl žerdi a europoslanci dávají najevo lítost nad odchodem respektovaného lídra.

„Nemáme slov. Byl skutečným Evropanem a zapáleným stoupencem sjednocenější a sociálnější Evropy,“ reagoval na zprávu o úmrtí předseda nejpočetnější parlamentní skupiny evropských lidovců Manfred Weber. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová Sassoliho označila za „velkého Evropana a hrdého Itala“.

Bojoval za hodnoty sjednocené Evropy

Kolegové i názoroví oponenti na Sassoliho vzpomínají jako na velkorysého muže se smyslem pro humor, ale také jako na člověka, který měl „vizi i pevné principy“, jak na twitteru napsal italský expremiér Enrico Letta. V domovské Itálii jej ocenili současný ministerský předseda Mario Draghi, prezident Sergio Mattarella i bývalí premiéři, kteří jej popisují jako přesvědčeného Evropana, jenž věřil v hodnoty sjednocené Evropy a bojoval za ně.

„Evropa ztratila angažovaného předsedu parlamentu, Itálie moudrého politika a Německo dobrého přítele. Naše myšlenky jsou s jeho rodinou,“ uvedl německý kancléř Olaf Scholz. „Naše unie ztrácí muže, který byl italským patriotem a zároveň velkým Evropanem a neúnavným humanistou,“ napsal francouzský prezident Emmanuel Macron. „Vždy se snažil spojovat a nikoli rozdělovat,“ ocenila jej na twitteru slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Sassoliho rodině vyjádřil soustrast i papež František a vrcholní politici a představitelé institucí ze všech koutů EU včetně rakouského kancléře Karla Nehammera, rumunského prezidenta Klause Iohannise, polského premiéra Mateusze Morawieckého či prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové.

Smutek nad úmrtím Sassoliho vyjádřili i čeští politici včetně premiéra Petra Fialy. „Odchodem Davida Sassoliho ztratila EU jednoho ze svých předních lídrů i obránce základních hodnot, na kterých unie stojí,“ napsal na twitteru předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Evropa dnes ztratila politika velkého formátu. Smířlivého lídra i člověka se smyslem pro humor," uvedl český místopředseda EP Marcel Kolaja.

Zdroje: