Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Prezident Kazachstánu dovolil vojsku a policii střílet bez varování

Prezident Kazachstánu dovolil vojsku a policii střílet bez varování
Vojáci ve čtvrtek střelbou rozehnali demonstranty na hlavním náměstí v největším městě země Almaty, které se stalo centrem nepokojů. Zásah si podle agentur vyžádal mezi protestujícími zraněné a zřejmě i mrtvé | zdroj: Profimedia

Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev dovolil policii a vojsku střílet bez varování, aby skoncovaly s nynějšími nepokoji ve středoasijské zemi.

V televizním vystoupení také prohlásil, že nebude vyjednávat s účastníky nepokojů, které označil za zločince, vrahy, teroristy a bandity, údajně v zákulisí podněcované ze zahraničí. „Ti, kdo se nevzdají, budou zlikvidováni,“ uvedl.

Tokajev v projevu děkoval ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi za to, že „soudružsky vřele“ zareagoval na jeho prosbu o pomoc s nastolením pořádku v Kazachstánu. Putin již ve čtvrtek do spojenecké země poslal ruské výsadkáře.

Největší kazašské město, bezmála dvoumilionové Almaty podle Tokajeva „přepadlo 20 000 banditů“, kteří využili, že místní úřady zaspaly a propásly přípravy k útoku. Do nepokojů jsou podle prezidenta zapojeni „teroristé ze zahraničí, podněcovaní v zákulisí postavami z ciziny“. Právě teroristé používají zbraně proti pokojným civilistům, tvrdil prezident.

Kazachstánem v posledních dnech otřásly nepokoje, označované za nejhorší od dosažení nezávislosti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletími. Nepokoje si podle kusých zpráv úřadů vyžádaly nejméně desítky mrtvých, stovky zraněných a tisíce zatčených.

Vojáci ve čtvrtek střelbou rozehnali demonstranty na hlavním náměstí v největším městě země Almaty, které se stalo centrem nepokojů. Zásah si podle agentur vyžádal mezi protestujícími zraněné a zřejmě i mrtvé, úřady ale přesnější údaje nesdělily a z dnešního prohlášení zatím nejsou jasné podrobnosti.

Úřady už v noci na čtvrtek informovaly o „likvidaci“ desítek útočníků na administrativní budovy, což některá zahraniční média interpretovala tak, že policie zabila desítky demonstrantů.

Vláda v úterý požadavkům demonstrantů ustoupila a slíbila snížit ceny zdraženého paliva o více než 50 procent, protestující tím však neuklidnila. Prezident proto mimo jiné odvolal kabinet, vyhlásil výjimečný stav a požádal o pomoc země postsovětské Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB). Už ve čtvrtek dorazili první ruští a běloruští výsadkáři.

Tokajev v projevu ujišťoval, že počínání úřadů nesměřuje k potlačení práv a svobod. „Zákon a pořádek jsou základní zárukou prosperity naší země. Vůbec to neznamená útok na občanské svobody a lidská práva,“ prohlásil šéf státu podle TASS. 

Zdroje: