Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Levná ropa likviduje IS. Musel snížit platy bojovníků na polovinu

Levná ropa likviduje IS. Musel snížit platy bojovníků na polovinu
Je nám líto, snižujeme platy, napsal IS svým bojovníkům | zdroj: Profimedia

Ztráty území, nedostatek zajatců a místních, od kterých mohou vybírat daně, příliš mnoho akcí a nově také klesající cena ropy nutí Islámský stát ke škrtům v rozpočtu. Pocítili je hlavně bojovníci, kterým vedení organizace snížilo plat o polovinu.

To, že hnutí musí šetřit, vyplývá z dokumentů, které získal a přeložil Ajmán Džavád Tamimi, výzkumník Fóra pro Blízký východ, který se zaměřuje na studium Islámského státu. Ukazují, že situace není pro skupinu v posledních měsících rovna ideální a začíná ztrácet pevnou půdu pod nohama.

Problémy totiž připouští i v textu určeném svým "zaměstnancům" – bojovníkům. "Z důvodu mimořádných okolností, kterým Islámský stát čelí, bylo rozhodnuto o snížení mezd všech mudžahedínům bez rozdílu o polovinu. Od tohoto rozhodnutí nesmí být nikdo osvobozen, bez ohledu na jeho postavení," píše se v dokumentu s dodatkem, že výplatní termíny dvakrát měsíčně se nemění. Text doprovází citáty z Koránu o skromnosti. 

Dopis, který je součástí celé složky získané Tamimim, vypadá autenticky. Připouští to i nezávislá Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která má informace o tom, že škrty se týkají hlavně bojovníků v metropoli džihádistů Rakka.

Zahraniční džihádisté mají vyšší plat, místním se to moc nelíbí

Snížením platů může IS sice ušetřit peníze, ale SOHR upozorňuje, že na to může doplatit. Předpokládá, že rozhodnutí vyvolalo nelibost mezi syrskými bojovníky. Ti totiž věří, že platy snížilo vedení hnutí jen jim, aby mohlo lépe zaplatit zahraničním bojovníkům.

Ostatně není se jim co divit, protože zahraniční džihádisté jsou už nyní placeni dvojnásobkem. Podle Analytického centra Kongresu se průměrný měsíční plat syrského islamisty pohybuje kolem 400 dolarů (9800 korun), plus dostává 50 dolarů jako příspěvek na manželky a 25 dolarů za každé dítě. Vyšší šarže si přijdou až na 1200 dolarů měsíčně.

Zahraniční džihádisté se mají mnohem líp – jejich měsíční plat začíná na 800 dolarech (19 600 korun), plus tytéž příspěvky. Rozhodnutím vedení IS se průměrné platy snížily na 200, respektive 400 dolarů.

Do rozpočtu už neteče tolik peněz

Islámskému státu se v poslední době snižují příležitosti, jak přijít k penězům. Významnou část rozpočtu tvoří výkupné, na kterém v roce 2014 podle odhadů OSN hnutí vydělalo 34 – 45 milionu dolarů. Většina z obětí byli místní obyvatelé, zahraniční turisté nebo novináři tvořili menší skupinu.

I když to Spojené státy ani Velká Británie odmítají veřejně přiznat, má se za to, že Francie za své čtyři unesené novináře v dubnu 2014 zaplatila až 18 milionů dolarů (441 milionů korun). Za místní občany se podle amerického Analytického centra platí od 500 do 200 tisíc dolarů (12 200 až 4,9 milionu korun). 

Loni ale požadované částky vrostly až na 132 milionů dolarů (3,2 miliardy korun), což ale vzhledem k tomu, že oběti popravili, islamisté pravděpodobně nedostali. V rámci Sýrie a Iráku už navíc není tolik možností, jak z místních peníze vydobýt - počet lidí, kteří jim ještě mohou platit daně, se snižuje.  

Když se pokles příjmů z výkupného a vydírání místních spojí s tím, že se spojenecké nálety soustředí na ropná naleziště a navíc prudkým propadem ceny ropy, není se co divit, že Islámský stát musí sahat k úsporným opatřením. A krátit tedy i na platy lidí, bez kterých se neobejde. 

Zdroje:
Vlastní, CNBC