Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Nesmíte mít sex, když… Islámský stát stanovil pravidla, jak zacházet s otrokyněmi

Nesmíte mít sex, když… Islámský stát stanovil pravidla, jak zacházet s otrokyněmi
Sedmadvacetiletou iráckou jezídku Bahar znásilnili bojovnici nejdříve Mosulu, pak při útěku | zdroj: Profimedia

Hnutí Islámský stát se snaží podložit svůj název vydáváním nařízení, zákonů a vytvářením ministerstev. Jedno z nich je určené speciálně pro zacházení s válečnou kořistí, mezi niž patří i zotročené ženy. Jeho islámští teologové proto vydali fatvu, která stanovuje, jak s nimi zacházet a čemu se vyvarovat.

Sérii dokumentů přibližující státní správu islamistického hnutí se podařilo získat agentuře Reuters. Objevili je Američané při květnovém leteckém zásahu v Sýrii.

Fatva, kterou vydává islámský náboženský vůdce, má sílu zákona a ukazuje, jak se hnutí snaží přehodnotit staré islámské učení a alespoň částečně ospravedlnit ženské otroctví. To totiž islám jako takový zakazuje.

Nařízení z konce ledna letošního roku začíná otázkou, zda by bylo možné nějak upřesnit zacházení s ženami. "Někteří bratři se při zacházení s ženskými otroky dopustili násilí. Toto násilí není v právu šaría povoleno. Existuje tedy něco, čeho se vyvarovat?"

Kdy se vyvarovat sexu s ženou?

A skutečně, hnutí vydalo seznam 15 nařízení. Některá z nich jsou poměrně detailně rozepsaná, což zřejmě znamená, že podobné situace jsou běžné.

Většina z nich určuje, za jakých podmínek je možné mít s otrokyní pohlavní styk a kdy je naopak nutné se ho vyvarovat. Zakazují například sdílení jedné ženy nebo sex s oběma sestrami, pokud je vlastní jeden muž.

Podle fatvy je tak zakázáno mít sex s nezletilou zajatkyní, která ještě nemenstruuje, či s těhotnou ženou, které zároveň nesmí muž svým chováním způsobit potrat. Nařízení upravuje i praktiky, kterým se má muž vyvarovat – například sexu během menstruace nebo análnímu sexu.

Žádné sdílení v rámci rodiny

Svou zajatkyni si má muž hlídat a nedovolit, aby s ní měl styk někdo jiný. Pokud vlastní zajatkyni otec, nesmí s ní mít jeho syn sex a naopak. Může ji ale synovi prodat – pak na ni ovšem ztrácí právo.

Rodinným vztahům se věnuje několik příkazů. Upravují například vztah v případě dvou zajatých sester: "Vlastník dvou sester nesmí mít pohlavní styk s oběma, ale jen s jednou. S druhou smí mít styk až ve chvíli, kdy se vzdá vlastnictví té první tím, že ji někomu prodá nebo věnuje."

Další z bodů třeba stanovuje, že muž nesmí mít sex s matkou i dcerou, pouze s jednou z nich. Pokud má styk s matkou, je mu její dcera navždy zapovězena a naopak.

Sbírka zákonů překvapivě muže vyzývá k tomu, aby se ke svým ženským zajatkyním chovali slušně, nemají ji například nutit dělat práci, kterou nezvládne. Když se rozhodne otrokyni prodat, musí si být jistý, že kupec s ní bude zacházet také slušně a nebude ji bít. Prodat ji ale nesmí ve chvíli, kdy je těhotná.

Přestože je fatva postavena nad zákon, působí spíš jako zoufalý pokus dát alespoň navenek něčemu řád a není jisté, zda se zrovna této skutečně bojovníci drží. Podle výpovědí žen, kterým se podařilo uniknout, to tak příliš nevypadá…

Zdroje:
Vlastní