Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

'Kvásková Sophia' v lockdownu vsadila na chleba. Před jejím pekařstvím stojí davy

'Kvásková Sophia' v lockdownu vsadila na chleba. Před jejím pekařstvím stojí davy
Sophia je dcerou pekaře, takže základy měla. První kváskový chleba ale upekla teprve loni na jaře. | zdroj: Profimedia

První pecen chleba upekla před rokem pro souseda. Chutí kváskového pečiva okouzlila jeho i celé okolí natolik, že mohla začátkem roku roku otevřít v Londýně vlastní pekařství, před jehož dveřmi se vine dlouhá fronta. 

Sophia byla v domácí karanténě od loňského března a tehdy začala vyrábět kváskový chléb. O rok později už má v Londýně vlastní pekařství a spokojené zákazníky. „Vždycky jsem to zvažovala, ale dosud jsem nikdy neměla odvahu,“ řekla.

Na konci března 2020 Británie zasažená epidemií covidu-19 vstoupila do své první uzávěry. Dcera pekaře Sophia Suttonová-Jonesová upekla pecen chleba pro souseda, který nemohl vycházet.

„Pověděl o tom svým přátelům a za chvíli u našich dveří stála fronta dvanácti lidí,“ vzpomíná s úsměvem mladá 29letá žena po boku o rok mladšího manžela Jesseho. V jejich pekařství zatím pracuje šest lidí, vyndávají z pece horké bochníky chleba, plní pult pečivem a krájí dorty plné krému.

Domácnost Sophie a Jesseho brzy zasypala mouka. „Z našeho obýváku se stalo pekařství, z pokoje pro hosty sklad. Pokud byste chtěli využít náš pokoj pro hosty, museli byste spát na pytlích mouky!“ vysvětluje Sophia.

Rozváželi pečivo na kole

O několik týdnů později manželský pár, který před epidemií prodával doplňky do kuchyně přes internet, začal pečivo na kole rozvážet po londýnské čtvrti Crouch End a okolí.

Zákazníkům se sbíhají sliny při pohledu na čokoládové rolky, croissanty nebo cruffiny (kombinace croissantů a muffinů), ale největší úspěch slaví kváskový chleba, který se pro Brity stal opravdovou vášní.

Během uzávěry se pekařští začátečníci v Británii i jinde ve světě učili, jak upéct chleba dozlatova a s křupavou kůrkou. Své úspěchy i neúspěchy sdíleli na sociálních sítích. Dlouhé hodiny strávené doma byly ideálním okamžikem pro výrobu pečiva, jehož těsto se připravuje a zraje několik hodin.

„Je to nejstarší způsob výroby chleba. Během uzávěry bylo droždí nedostatkovým zbožím a lidé díky tomu zjistili, že lze pečivo vyrábět i jinak a že je to zdravější,“ vysvětluje Sophia. Kvásek snižuje glykemický index chleba, a ten je tak stravitelnější.

Kvásková Sophia

Recept se v každém případě zdá být neodolatelný. Okamžitý úspěch přiměl manželskou dvojici spustit sbírku na založení pekařství v její čtvrti. Výsledná částka předčila očekávání: vybralo se 33 tisíc liber (téměř milion korun). Původní cíl byl přitom 25 tisíc liber (760 tisíc korun).

Prodejna s přitažlivým růžovým vývěsním štítem a názvem Sourdough Sophia (doslova Kvásková Sophia) otevřel v lednu. Nestojí sice na hlavní obchodní třídě, kde je několik jiných pekařství, ale od samého začátku láká celé zástupy zákazníků.

„Všechny jsem vyzkoušel a tady je chleba nejlepší,“ říká Ben Claypole, který trpělivě stojí ve frontě před obchodem se svým psem. Cení si také toho, že je to malá nezávislá prodejna.

V této londýnské čtvrti jsou rolety mnoha obchodů stažené. Prodejny, které prodávají jiné produkty než zboží základní potřeby, zůstanou zavřené nejméně do 12. dubna a některé už nastálo, protože nepřekonaly finanční obtíže.

Založit si vlastní firmu uprostřed pandemie byla pro matku malé dcery, které je 21 měsíců, velmi riskantní výzva. Každý den pracovala 14 hodin, ale ničeho nelituje.

„Vidět, že si lidé cení toho, co jsem vyrobila, je skvělé. Karanténa donutila lidi přemýšlet o vlastních prioritách, myslet kreativně, opustit svou komfortní zónu. Řekli si: Co kdyby se mi něco stalo? Neměl bych si začít svůj sen plnit právě teď?“ říká Sophia.

Zdroje:
ČTK, AFP