Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Aktualizováno: Kterak chudý (bývalý) europoslanec žebral peníze na svůj koníček

Aktualizováno: Kterak chudý (bývalý) europoslanec žebral peníze na svůj koníček
V propoceném cyklodresu Eda nakráčel na zasedání Evropského parlamentu a získal si tím poprvé a na dlouho naposledy pozornost médií | zdroj: Profimedia

Bývalý europoslanec Edvard Kožušník – rád si říká Eda – si chce splnit svůj sen a vy mu s tím můžete pomoct. Není to však sen o nápravě věcí veřejných, o což by se teoreticky ze své politické pozice měl ze všech sil pokoušet, ale sen literární. Nebo přesněji literárně-běžecký. 

Opravili jsme chybnou informaci o působení Edvarda Kožušníka v EP, které skončilo v roce 2014 neúspěšnou kandidaturou.

Pozastavovat se nad tím, že na českém crowdfundingovém portálu HitHit lidé vybírají peníze na kdeco, snad ani nemá cenu. Koneckonců, je to každého věc, zda a na co přispěje. A co se týče těch, kteří o finanční pomoc žádají – je to věc jejich svědomí.

Třeba takový Eda Kožušník. Kariéra na domácí politické scéně mu příliš nevyšla, tedy alespoň zatím. Sen o předsednickém křesle v ODS mu předloni zhatil Petr Fiala, který ho v rámci stranických voleb porazil. Eda každopádně mezitím v Bruselu piloval ve volných chvílích běžeckou techniku. 

V Evropském parlamentu totiž vládne nebetyčná nuda. Dobře placená, pochopitelně. Platy europoslancům by mohli závidět nejen jejich čeští kolegové, ale i premiér nebo dokonce prezident. Eda se každopádně mohl pilně věnovat svému koníčku a to hned na několika frontách. Nejenže běhá, ale také o tom píše. Dělí se o své "cenné rady" s ostatními amatérskými běžci. Třeba: "Běhej potichu", "Používej ledvinku" nebo – podržte se – "Do kopce zpomal".

Díky běžeckým radám Edy Kožušníka je svět hned lepší místo. A není jich málo, přesně 66. Pokud jste něco nevěděli o běhání, atletický odborník maskovaný za europoslance vám rád pomůže.

Eda běhá už nějaký ten pátek (celých několik let). A tak se rozhodl svůj běh posunout na novou úroveň a vydat knížku. A protože peněz není nazbyt, přece nebude "brát od huby" své španělské manželce a dětem a plýtvat penězi vydělanými v Bruselu, požádal o příspěvek širokou veřejnost.

Chudý bývalý europoslanec si řekl o 108 tisíc a lidé mu ochotně přispívají. Vybral už přes 60 tisíc a vzhledem k tomu, že do konce kampaně zbývá přes dva týdny, částku nejspíš vybere.

Co za to přispěvatelé získají kromě samotné publikace? Tak třeba skvělé klíčenky s Edou v běžeckém oblečení, které si bývalý europoslanec nechal vyrobit už před časem a rád je rozdával na potkání. Kdo by nechtěl mít Edu na klíčích?

Pokud přispějete trochu víc, sestaví vám Eda "personifikovaný tréninkový plán". Nemá na to sice žádné odborné vzdělání, ani svými výkony na závodech nijak nevyniká nad amatérským průměrem (zkrátka pokud si občas jdete zaběhat, běháte nejspíš na stejné úrovni jako Eda), kdo by ale dnes stál o kvalifikované rady nebo zkušenosti prověřené opravdu tvrdým tréninkem?

Za celých pět tisíc si s vámi Eda popovídá a půjde si s vámi zaběhat. A za 25 tisíc pak do knížky umístí vaši reklamu.

Eda Kožušník není jediným politikem, který běhá. Na startech závodů jste mohli potkat třeba expremiéra Vladimíra Špidlu nebo exministra školství, mládeže a tělovýchovy Marcela Chládka. Jenže zatímco pro ně je to natolik normální volnočasová aktivita, že to prakticky ani nestojí za řeč, pro Kožušníka je to způsob, jak se zviditelnit nebo se zabavit. 

Koneckonců, život europoslance musel být hektický a plný dramatických zvratů, jak je vidět na záběrech ze zasedání Evropského parlamentu. Jak říká sám Eda, "někdy je běh to jediné, co dává smysl". Opětovné angažmá v Bruselu mu před pár lety nevyšlo. A tak teď máte možnost přispět nějakou tou korunkou k tomu, aby život Edy měl i nadále nějaký smysl...

Zdroje:
Vlastní