Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Komentář: Kterak 'Slávek' ulehčil hackerům práci

Komentář: Kterak 'Slávek' ulehčil hackerům práci
Premiér Bohuslav Sobotka je oblíbeným terčem hackerů | zdroj: Profimedia

Premiér Bohuslav Sobotka by měl změnit svého poradce pro internetové zabezpečení (případně si nějakého pořídit). Hackeři si nedávno pohráli s jeho twitterovým účtem, teď zase jistý extrémistický web zveřejnil jeho e-mailovou korespondenci ze soukromého mailu. V internetové poště, která se dostala na veřejnost, nenajdete žádná dramatická odhalení. Mírně řečeno zarážející je však skutečnost, že šéf kabinetu vyřizoval pracovní záležitosti ze soukromé, nezabezpečené schránky. 

Můžeme jen doufat, že (informační) bezpečnost země je zajištěna mnohem lépe než premiérova korespondence. Před dvěma týdny nabourali hackeři Sobotkův twitterový účet a vyvěsili tam xenofobní příspěvky, které byly v ostrém kontrastu s veřejně prezentovanými názory šéfa kabinetu. Teď má Sobotka na krku další skandál. A tentokrát se nedá říct, že by si za to nemohl tak trochu sám. 

Jistý rasistický server (záměrně ho nejmenujeme) se pochlubil tím, že získal desítky mailů ze Sobotkova osobní schránky. Minimálně dva z nich jsou určitě pravé, jak zjistil server lidovky.cz.

Tím ale veškeré úspěchy hackerů končí. Otázkou vlastně je, jestli si tak honosné označení vůbec zaslouží. Nabourali se totiž do nezabezpečené schránky na službě, která nabízí emaily zdarma.

Obsah zveřejněných mailů navíc nikoho nešokuje a nepobouří. Jediné zajímavé na nich je, že spolupracovníci říkají Sobotkovi familiérně "Slávku". Ve zveřejněné korespondenci se ho vyptávají na názory, probírají s ním schůzky, které se už uskutečnily, vládní i stranické plány a také uprchlickou krizi. V otázkách migrace se přitom obsah mailů nijak neliší od Sobotkových veřejně prezentovaných postojů.

Sobotka a Hillary

Šokující odhalení temných zákoutí Sobotkovy mysli se tedy nekoná. Problém spočívá někde jinde.

Jak je možné, že jeden z nejvyšších ústavních činitelů používá nezabezpečenou, soukromou schránku k pracovní korespondenci? Pravda, zákon neukládá vysoce postaveným politikům, aby pracovní emaily vyřizovali pouze ze schránky zřízené na vládních, chráněných serverech. Premiér by tak ale měl činit v podstatě z pudu sebezáchovy a zdravého rozumu. 

Ani případný zákon by koneckonců nic neřešil, jak se ukázal emailový skandál americké exministryně zahraničí Hillary Clintonové, která usiluje o demokratickou nominaci do bitvy o Bílý dům.

Clintonová v časech, kdy stála v čele diplomacie, vyřizovala pracovní záležitosti ze soukromé schránky. Kdyby někoho z hackerů - a opět, nemuseli by to být žádní fajnšmekři - napadlo se ní podívat, neměl by to nijak těžké. A Hillary by nyní pravděpodobně nemohla na prezidentské křeslo ani pomýšlet. 

Žádná státní tajemství se ze Sobotkovy schránky sice na veřejnost nedostala, takzvaným "hackerům" se ale podařilo upoutat pozornost na svůj nacionalistický portál, po kterém by jinak neštěkl ani pes. A také mimoděk upozornit na premiérův diletantský přístup k bezpečnosti na internetu. 

Změní si teď Sobotka aspoň heslo?

Zdroje:
Vlastní