Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Kreml odmítl vměšování USA do případu Navalného; ten byl z věznice odvezen neznámo kam

Kreml odmítl vměšování USA do případu Navalného; ten byl z věznice odvezen neznámo kam
Alexej Navalnyj na snímku ze září 2023 | zdroj: Profimedia

Rusko odmítlo údajné vměšování Spojených států do případu vězněného opozičního aktivisty a politika Alexeje Navalného. Podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova není Kremlu známo nic o Navalného momentálním místě pobytu. Příznivci opozičníka v pondělí oznámili, že se s ním již téměř týden neúspěšně snaží spojit a nevědí, kde se nachází. Washington nad těmito zprávami vyjádřil znepokojení.

„Jde o jednoho z vězňů, který byl uznán vinným podle zákona a odpykává si řádný trest. A tady jakékoliv vměšování kohokoliv, včetně Spojených států amerických, považujeme za nepřípustné a nemožné,“ řekl Peskov. Podle něj v Kremlu nevědí, kde se Navalnyj momentálně nachází, a ani to nemají možnost zjistit.

Na zprávy o Navalném v pondělí reagoval mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller prohlášením, že je „velmi znepokojen“ nedostatkem informací o místě jeho pobytu, a znovu vyzval k jeho okamžitému propuštění.

Mluvčí vězněného opozičního předáka Kira Jarmyšová dnes oznámila, že podle pracovníka věznice Navalnyj opustil trestaneckou kolonii, kde byl dosud umístěn. Neuvedl však, kam byl opozičník převezen.

Navalnyj byl letos v srpnu odsouzen k dalším 19 letům vězení za extremismus, za což měl být poslán do trestanecké kolonie se zvláštním režimem. Tato zařízení s údajně nejtvrdšími podmínkami v ruském vězeňském systému se často se nacházejí v odlehlých regionech. Harmonogram takového přemístění nebývá oznamován předem, připomíná agentura AFP.

Sedmačtyřicetiletý kritik Kremlu tvrdí, že byl odsouzen na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina. Od června byl ve věznici IK-6 s přísným režimem, která se nachází v obci Melechovo ve Vladimirské oblasti zhruba 200 kilometrů východně od Moskvy. Navalnyj si opakovaně stěžoval na časté pobyty na samotce za banální přestupky.

Zdroje: