Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Klausův tajemník zaválel: Kalousku, tebe se nikdo na nic neptal

Klausův tajemník zaválel: Kalousku, tebe se nikdo na nic neptal
zdroj: Mediafax

Prezident Václav Klaus ve svém dopise lídrům koalice požádal předáky koaličních stran, aby se zaručili, že církevní restituce neprolomí datum 25. února 1948. Ministr financí Miroslav Kalousek ale Klause odbyl s tím, že je to nesmysl a že je lépe tuto výzvu zcela ignorovat. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl mu ale vzkázal, že jeho prezident o nic neprosí.

Klaus poslal dopis premiérovi a předsedovi ODS Petru Nečasovi, prvnímu vicepremiérovi vlády a předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi a vicepremiérce a předsedkyni Lidem Karolíně Peake.

Ujištění je zásadní pro podpis

Klaus napsal, že ho znepokojují obavy řady občanů i právních odborníků z možného prolomení restituční hranice 25. února 1948 zákonem o církevních restitucích, a proto se na ně obrátil se žádostí o jejich osobní garanci toho, že přijetí zákona nebude v žádném případě znamenat nebezpečný precedens prolomení této restituční hranice. „Vaše ujištění považuji pro sebe za zásadní pro eventuální podpis zmíněného zákona,“ napsal prezident.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 je však Klausova podmínka „nesmyslná a neústavní“ a on by ji zcela ignoroval. „To je nepřípadná novelizace ústavy. Nechci mluvit za našeho předsedu (Karla Schwarzenberga), ale já bych na něco takového nereagoval,“ řekl ve čtvrtek Právu Kalousek.

ParlamentníListy.cz požádaly Klausova tajemníka Ladislava Jakla o reakci na to, že Kalousek Klausovu žádost o garanci označil za nesmyslnou. „Po panu Kalouskovi nikdo žádnou garanci nechce,“ reagoval stručně šéf Politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl.