Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zhnusená Samková: Nečas podvedl lidi a znásilnil zákon

Zhnusená Samková: Nečas podvedl lidi a znásilnil zákon
zdroj: Mediafax

ROZHOVOR. Advokátka a prezidentská kandidátka Klára Samková se pozastavila nad způsobem, jakým byl odvolán Petr Lessy z funkce policejního prezidenta. Domnívá se, že premiér Petr Nečas provedl jakýsi "antiplukovnický puč".

Jak na Vás působí dění okolo odvolání Petra Lessyho v porovnání s tanečky okolo jeho jmenování. Mám na mysli hlavně prohlášení Petra Nečase, že jmenování policejního prezidenta je plně v kompetenci ministra vnitra. Proč to tehdy podle Vás neplatilo i pro Radka Johna? Byl tím problémem sám Lessy, nebo se spíš stal obětí počínajících sporů Nečas versus John?

Podle mého názoru je samotná osoba pana Lessyho zcela nepodstatná. Protože pramenem mých informací jsou pouze veřejné zdroje, nemohu se dostatečně určitě výjádřit k tomu, zda pan Lessy dělal svou práci dobře či nikoliv. To však pro způsob, jakým byl odvolán, není podstatné. (Tedy, je klidně možné, že svou práci dělal špatně, ale ani to by neospravedlňovalo způsob odvolání) V případech, jako je odvolání pana Lessyho, je dobré použít coby pomůcku zákon a prostě se jej držet takzvaně "padni komu padni".

V případě pana Lessyho byl zákon znásilněn, a to zcela evidentně z politických důvodů. Protože policie již ze své funkce politická být nemá, je evidentní, že něco je v každém případě špatně na straně odvolatelů. Je otázka, zda je možné dnes vůbec najít systémově apolitického policejního prezidenta - a v tom vidím skutečně zásadní problém. Jestliže pan Nečas prohlásil cosi ve smyslu, že mu nebudou žádní plukovníci nic diktovat, jeví se mi to tak, že se především postaral o to, aby na příslušných místech byli JEHO plukovníci. S jistou mírou nadsázky je možno říci, že pan Nečas provedl takový antiplukovnický puč.