Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Kdo to sakra je? Socha zpěvačky baví český internet

Kdo to sakra je? Socha zpěvačky baví český internet
Na internetu někteří s humorem upozorňují, že socha připomíná více herce Milana Šteindlera. | zdroj: Repro ČT

Ostrava se může pochlubit novou sochou. I když "pochlubit" není v tomto případě asi úplně to správné slovo. Dílo, znázorňující zpěvačku Věru Špinarovou, štve fanoušky a baví sociální sítě.

V úterý byla v moravskoslezské metropoli v Husově sadu odhalena bronzová socha představující zesnulou zpěvačku Věru Špinarovou. Oblíbená umělkyně, která ve věku 65 let loni v březnu po náhlé zástavě srdce zemřela, se sice narodila v Pohořelicích poblíž Brna, již v dětství se ale s rodiči přestěhovala do Ostravy, s níž je dodnes neodmyslitelně spojena.

Prvního dubna 2017 se v Ostravě přišlo se Špinarovou naposledy rozloučit více než čtyřicet tisíc lidí. V květnu téhož roku jí bylo městem in memoriam uděleno čestné občanství. Tento týden odhalená zpěvaččina socha vyvolává ale značné kontroverze a mnozí Ostravané a fanoušci ji považují za neúctu vůči zesnulé umělkyni.

Jako první začali lidé brojit proti způsobu, jakým socha vůbec vznikla. Zakázka na vypracování z veřejných peněz totiž byla zadána bez soutěže.

"V Ostravě jsme nyní bohužel svědky nekoncepčního umisťování soch bez rozvahy a zadávání jejich tvorby za veřejné prostředky bez veřejných soutěží. Tato praxe je ostudná. Nové sochy ve veřejném prostoru jsou předmětem soutěže i v mnohem menších městech, než je Ostrava, s mnohem menšími rozpočty," stojí například ve výzvě NE SOCHÁM BEZ SOUTĚŽE, která upozorňuje na podobný problém i u sochy Karla Kryla a Leoše Janáčka.

Proti této praktice se vymezil i sám primátor města Tomáš Macura, který zkritizoval za tento postup odpovědný městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz.

Kdo to sakra je?

Kritika problematického přístupu byla ale nakonec zastíněna něčím úplně jiným, totiž samotným vzezřením sochy. To ve výsledku vyvolalo výrazně větší pozdvižení a stalo se perfektní municí pro internetové vtipálky, trolly a autory memů z celé republiky.

Socha jednoduše řečeno připomíná všechno možné, jen ne Věru Špinarovou. Proti jejímu vzhledu se ostře vymezil i její syn Adam Pavlík, který se měl původně na tvorbě podílet, nakonec mu ale bylo ukázáno až hotové dílo. Výsledek považuje za strašnou ostudu a plně souzní s bouřícími se fanoušky, kteří v petici požadují odstranění "škaredé sochy".

Jak bylo zmíněno výše, někteří lidé to vzali mnohem více s humorem, a od úterý jsou tak české sociální sítě plné vtípků a koláží, které si ze zpackané podoby sochy ve velkém utahují.

Dílo s poněkud děsivým obličejem je tak parodicky připodobňováno k všemožným démonům a postavám z hororů. Jiní uživatelé naopak s humorem upozorňují na to, že socha připomíná více herce a režiséra Milana Šteindlera než Věru Špinarovou. Případně další osobnosti.

Sám autor díla David Moješčík se proti přívalu kritiky a posměchu brání tím, že mu šlo o to vyjádřit spíše esenci Věry Špinarové, která by měla spojovat její vzhled v mládí i ve stáří, a poznali ji tak všichni fanoušci, ať už si ji pamatují z jakékoliv fáze jejího života. Jak se ale zdá, jeho záměr tak úplně nevyšel a nepoznává ji takřka nikdo. Autor mohl raději sáhnout po více abstraktní formě zpracování než po realisticky se tvářícím paskvilu.

Slovy samotné zesnulé zpěvačky asi můžeme jen "hádat, jak se to mohlo stát". Uvidíme, co se bude se sochou dít dál, zda bouři naštvaných občanů Ostravy a fanoušků vůbec ustojí a jestli se ve městě dá konečně valem zadávání konkrétním autorům bez soutěže.

Děsivý Ronaldo

Socha Věry Špinarové pochopitelně ale není jediný případ, který kvůli vzhledu vyvolal kritiku a posměch a stal se terčem vtipálků. V minulosti se to kvůli podivné bustě stalo třeba tenistce Petře Kvitové, případně městu Brnu se dlouho vysmívali za sochu Jošta Moravského, která při pohledu zespodu připomínala mužské přirození.

Za připomenutí stojí ale především groteskní busta fotbalové hvězdy Cristiana Ronalda, která byla představena loni v březnu na portugalské Madeiře. Z jejího vzhledu si tehdy utahovali internetoví uživatelé po celém světě.

Vtipné je, že poté, co byla komicky děsivá Ronaldova busta letos v červnu nahrazena novou a výrazně "normálnější", objevily se hlasy požadující návrat původní sochy. Mnozí obyvatelé totiž považují originální, byť hroznou bustu za již kultovní a populární součást a atrakci ostrova. Vznikla tak i petice za návrat Ronaldovy děsivé grimasy.

Kdo ví, třeba si nakonec i socha Věry Špinarové získá své příznivce s lehce zvráceným smyslem pro humor, kteří budou její místo v Ostravě hrdě bránit.

Zdroje:
Vlastní