Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Jak se v Česku vyšetřuje šíření nepravdivých hoaxů? Nijak, nejsou pravdivé

Jak se v Česku vyšetřuje šíření nepravdivých hoaxů? Nijak, nejsou pravdivé
facebookový profil Jari Poláčkové | zdroj: Facebook

Připomíná to absurdní historky z románu Hlava XXII. Česká policie se nebude zabývat sdílením nepravdivých hoaxů o uprchlících, protože nejsou pravdivé. A policisté to mají v konkrétním případě i potvrzené od dozorující státní zástupkyně. 

Jde o případ facebookového profilu Jari Poláčkové, která kolem Vánoc zveřejnila fotografii vlaku na chebském nádraží, na jehož střeše do Česka ve velkém cestují uprchlíci vyhoštění z Německa.

"To je Cheb tento týden. ČT i další TV o tom mlčí. Nebude trvat dlouho a máme je v Plzni :-(( VLÁDNÍ BANDA ANI NECEKNE TO JSOU IMIGRANTI,CO JE VYHOSTILI Z NĚMECKA K NÁM. CHEBSKÉ NÁDRAŽÍ," doprovodila Jari Poláčková obrázek textem. HlídacíPes.org o hoaxu informoval v pravidelném přehledu týdne letos 3. ledna, v článku pod titulkem Co řekl Zeman Sobotkovi, dodekaedr filantropa Janečka a nájezdníci v Chebu.

Malá společenská nebezpečnost

Trestní oznámení už bylo tou dobou podáno. Pro šíření poplašné zprávy ho na policejní elektronickou podatelnu 30. prosince 2015 poslal Karel Paták. "Falešnou fotografii, která vyvolává neúměrné a zbytečné emoce a šíří strach mezi našimi spoluobčany, sdílelo již přes 2000 uživatelů sociální sítě Facebook," napsal do oznámení Karel Paták.

4. ledna trestní oznámení doputovalo na obvodní oddělení v Berouně, kde se jím zabýval pprap. Karel Šavel. A ten věc založil s tím, že nebyl spáchán ani trestný čin, ani přestupek. "Míra společenské nebezpečnosti citovaného přečinu nebyla naplněna," zdůvodnil rozhodnutí pprap. Šavel. Aby to ale nepůsobilo dojmem, že se v Berouně věcí málo zabývali; pod usnesením je podepsán i vedoucí tamního obvodního oddělení npor. Bc. Pavel Kincl.

Nastupuje státní zástupkyně

Oznamovatel pan Paták ale spokojen nebyl. Vyzval tedy berounské státní zastupitelství, aby využilo své dozorové oprávnění a postup policie zkontrolovalo. Stalo se. A výsledek dodal do příběhu velice zajímavý argument.

Zjednodušeně řečeno státní zástupkyně tvrdí, že šíření hoaxu ze strany Jari Poláčkové není možné brát vážně, protože i autor článku na HlídacíPes.org věc pojal humoristicky. Navíc žalobkyně Zlata Sailerová dovozuje, že skutečnosti uvedené na profilu Jari Poláčkové nejsou pravdivé.

"V případě vyhošťování imigrantů ze Spolkové republiky Německo je postupováno tak, že uvedené osoby nejsou vyhošťovány na území České republiky, neboť obě země jsou součástí Schengenského prostoru, uvnitř kterého obě země nemají strážené státní hranice a je zde volný pohyb osob. V případě vyhoštění imigrantů jsou tyto osoby vyhošťovány mimo tento prostor a vesměs mimo území celé Evropské unie," píše Zlata Sailerová.

Závěr: hoax není pravdivý, proto nemůže způsobit újmu, postup policie byl podle státní zástupkyně v pořádku. Karel Paták ale s výsledkem spokojen není a chystá se obrátit na středočeské krajské státní zastupitelství.

Robert Malecký pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: