Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Irsko zaplatí lidem, kteří osídlí jeden z jeho odlehlých ostrovů; má to ale háček

Irsko zaplatí lidem, kteří osídlí jeden z jeho odlehlých ostrovů; má to ale háček
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Irská vláda zaplatí dobrovolníkům až 84 tisíc eur (1,9 milionu korun), když se nastěhují na jeden ze zdejších třiceti ostrovů. Cílem projektu je zvýšit tamní populaci, obnovit zpustlé nemovitosti a zlepšit služby. Tato lákavá nabídka však má několik háčků.

Lidé toužící po samotě daleko od rušné a uspěchané civilizace v Irsku dostali od vlády příležitost osídlit jeden ze třiceti ostrovů v rámci desetiletého programu Our Living Islands, uvedla americká televize CNBC.

Pokud se takový zájemce rozhodne přestěhovat na jeden z těchto ostrovů, dostane od vlády grant ve výši až 84 tisíc eur. Vláda se snaží tímto způsobem podpořit růst tamní populace. Ostrovy jsou osídleny jen řídce, celkem na nich žijí tři tisíce lidí. Největší z ostrovů má 700 obyvatel a některé nejmenší ostrovy obývají po celý rok jen dva lidé. Populace ostrovů zahrnutých do projektu se stále zmenšuje a chybějí hlavně mladí lidé.

Mezi lety 1996 až 2016 tam klesl počet obyvatel o 12,8 procenta. Každý rok pak na ostrovy přijíždí celkem 300 tisíc návštěvníků. Cíle irské vlády přesahují zvyšování úrovně populace. Jde jí o celkovou podporu tamních komunit.

Odradit mohou podmínky

„Jde o to zlepšit bydlení a přístup k základním službám ve vzdělávání, zdravotnictví, vysokorychlostnímu širokopásmovému připojení a další rozvoj, což zase podpoří cestovní ruch a udržitelné ostrovní komunity,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Heather Humphreysová.

Cílem je také zlepšit infrastrukturu a zvýšit množství pracovních příležitosti, včetně práce na dálku. Lidé toužící po životě na odlehlém ostrově s nedotčenou přírodou se budou moci hlásit na stránkách projektu od 1. července.

Vybírat si přitom budou moci podle preferencí. Některé z ostrovů jsou například vhodné pro pěší túry, jiné vynikají naopak krásnými plážemi. Každý by ale měl tuto nabídku pečlivě zvážit, zdarma totiž ve výsledku není. Lidé sice dostanou od vlády na přesun slušnou částku, sami si však musí na ostrově zakoupit nemovitost. Ta musí být podle podmínek postavena před rokem 1993 a minimálně poslední dva roky prázdná.

Získané peníze rovněž musí být použity k obnově těchto nemovitostí. Ostrovy jsou navíc odlehlé a s pevninou je nespojuje žádný most. Irsko není první zemí, která nabízí život na ostrovech. S podobnou nabídkou přišla například Itálie nebo Španělsko.

Zdroje: