Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Írán nezůstane po teroristickém útoku nečinně sedět

Írán nezůstane po teroristickém útoku nečinně sedět
Následky teroristického útoku na šíitskou svatyni ve městě Šíráz | zdroj: Profimedia

Írán nezůstane po středečním teroristickém útoku na šíitskou svatyni ve městě Šíráz, který měl za cíl destabilizovat zemi, nečinně sedět. Prohlásil to dnes íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján. Útok si vyžádal nejméně 15 obětí a desítky zraněných. Íránští představitelé informovali, že střelec byl zadržen.

Podle státních médií mají útok na svědomí takzvaní takfírí, což je termín používaný šíity pro sunnitské extremisty, zejména z hnutí Islámský stát (IS). Právě Islámský stát se ke středeční střelbě přihlásil.

Na záznamech z kamer bylo vidět, jak útočník vstoupil do svatyně, pušku měl schovanou v tašce. Následně začal střílet na věřící, kteří se snažili uprchnout a schovat se na chodbách. Policie pachatele postřelila a zadržela. Státní média uvedla, že nešlo o íránského občana.

„Nedovolíme, aby si s íránskou národní bezpečností a s íránskými zájmy zahrávali teroristé a ti, co se vměšují ze zahraničí a tvrdí, že brání lidská práva,“ citovala šéfa diplomacie íránská státní média. „Tento zločin zcela odhalil zlověstné záměry příznivců teroru a násilí,“ dodal Amírabdolláhján. Podle něj „nepřátelé vypracovali rozsáhlý plán, jak Írán znejistět“.

Podle íránského prezidenta Ebráhíma Raísího teroristickým útokům „dláždí cestu“ nepokoje z posledních týdnů. „Úmyslem nepřítele je narušit pokrok naší země a tyto nepokoje těmto teroristickým činům napomáhají,“ citovala prezidenta íránská televize.

Útok v Šírázu se odehrál v době, kdy Íránem zmítají jedny z největších protivládních protestů za poslední dobu. Tisíce lidí se ve středu sešly ve městě Sakíz v íránské provincii Kurdistán, aby podle tradice po 40 dnech truchlení vzpomněly na Mahsu Amíníovou, mladou Íránku kurdského původu, která v září zemřela v policejní vazbě.

profimedia-0733351932 Tisíce lidí si v Sakízu připomněly Mahsu Amíníovou | zdroj: AFP PHOTO / UGC IMAGE / Profimedia

Policie 22letou Amíníovou zadržela podle médií kvůli tomu, že měla příliš volně nasazený hidžáb - šátek, kterým si má žena v muslimské společnosti zakrývat vlasy, krk a poprsí a který musejí ženy v Íránu od islámské revoluce z roku 1979 povinně nosit na veřejnosti. Podle policie žena utrpěla infarkt, podle kritiků a její rodiny však zemřela na následky policejní brutality.

Íránem od té doby otřásají protesty s velkým množství obětí. Íránské úřady, které obviňují Spojené státy a další západní země z podněcování nepokojů, žádnou oficiální bilanci zatím nezveřejnily. Státní média informovala o asi 30 zabitých příslušnících bezpečnostních složek.

Agentura HRANA, která monitoruje porušování lidských práv v Íránu, uvedla, že při protestech dosud zahynulo nejméně 252 demonstrantů, včetně 36 nezletilých. Zadrženo bylo více než 13 800 lidí při protestech ve 122 městech a obcích a na 109 univerzitách.

Zdroje: