Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Podle teheránského guvernéra mají protesty proti úmrtí ženy ve vazbě vyvolat nepokoje

Podle teheránského guvernéra mají protesty proti úmrtí ženy ve vazbě vyvolat nepokoje
Smrt Mahsá Amíníové vyvolala masové protesty | zdroj: Profimedia

Protesty v Teheránu proti policii, v jejíž vazbě zemřela Íránka zatčená mravnostní policií, byly naplánované a organizované s cílem vyvolat v hlavním městě nepokoje. Prohlásil to dnes teheránský guvernér v reakci na demonstrace, které se po celé zemi šíří kvůli smrti Mahsá Amíníové. Reagovala na ně dnes Vysoká komisařka OSN pro lidská práva, podle níž se musí vyšetřit obvinění, že byla žena vystavena špatnému zacházení.

Policii za postup kritizoval i jeden íránský poslanec a podporu íránským ženám vyjádřilo několik francouzských politiků.

Amíníová byla zadržena před týdnem v Teheránu kvůli porušení pravidel o nošení hidžábu - šátku, kterým si má žena v muslimské společnosti zakrývat vlasy, krk a poprsí. Ve vazbě podle policie zkolabovala a později zemřela. Policie tvrdí, že na infarkt, ale rodina uvedla, že Amíníová žádné zdravotní problémy neměla.

V zemi se zvedla bouře nevole a protesty, při nichž zemřeli podle agentury Reuters tři lidé. Největší se konaly na severu, v oblasti obývané íránskými Kurdy, odkud Amíníová pochází. Jedna kurdská skupina informovala, že tam při pondělní demonstraci zemřeli tři lidé. Guvernér íránského Kurdistánu dnes smrt tří lidí během protestů potvrdil, informovala polooficiální tisková agentura Fars, přičemž označila tato úmrtí za „podezřelá“. „Občan Dívándarre byl zabit (typem zbraně), kterou nepoužívají ozbrojené síly. Teroristické skupiny chtějí zabíjet, proto by se rodiny měly postarat o své děti,“ uvedl guvernér provincie.

Teheránský guvernér Mohsen Mansúrí k protestu v Teheránu napsal na twitteru, že „hlavní shromáždění ve městě byla organizovaná a předem naplánovaná tak, aby vyvolala nepokoje“. „Pálení vlajky, rozlévání benzinu po ulicích, házení kamení, napadání policistů, zapalování motocyklů a popelnic, ničení veřejného majetku - to není práce obyčejných lidí,“ napsal. V provincii Gílán policie zatkla 22 lidí.

USA v pondělí vyzvaly k nalezení viníků, protože Amíníová „ve vazbě utrpěla zranění“. Její zatčení a „násilí, které přivodilo smrt“ odsoudila i Francie.

Dnes několik francouzských politiků podpořilo íránské ženy. Předsedkyně Národního shromáždění Yaël Braunová-Pivetová na twitteru napsala, že „Mahsa Amíníová měla 22 let a chtěla pouze žít svobodně“. „V Íránu je slovo odvaha ženského rodu. Náleží všem ženám, které se pozvedají ve jménu své svobody. Jejich boj je také náš,“ stojí v tweetu.

Úřadující Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Jordánka Nada Nášifová (Al-Nashifová) vyjádřila znepokojení nad případem Amíníové. „Její tragická smrt a obvinění z mučení a špatného zacházení musí rychle, nezávisle a řádně vyšetřit nezávislý úřad, který dohlédne zejména na to, aby se rodina dozvěděla pravdu,“ uvedla vysoká komisařka.

Íránský poslanec Džalál Rašídí Kúčí kritizoval morální policii, protože podle něj nemá žádné výsledky a pouze poškozuje zemi. „Problém je, že někdo nechce vidět pravdu. Copak se ti lidé, kteří jsou (policií) předvedeni k pohovoru, změní, když vyjdou ven?“ uvedl Kúčí.

Zdroje: