Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Invaze na Ukrajinu se účastní také branci, přiznala Moskva. Někteří z nich padli do zajetí

Invaze na Ukrajinu se účastní také branci, přiznala Moskva. Někteří z nich padli do zajetí
Putin ještě v úterý tvrdil, že branci na Ukrajinu posíláni nebudou. | zdroj: Profimedia

Ruské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že invaze na Ukrajinu se účastní také branci a že někteří tam padli do zajetí.

Prezident Vladimir Putin přítomnost odvedenců na Ukrajině podle tiskových agentur popřel a uvedl, že bojů se účastní pouze profesionální vojáci, kteří mají podepsanou smlouvu s ruskou armádou. Kreml slíbil potrestat ty, kteří odvedence na Ukrajinu vyslali.

„Bohužel bylo odhaleno několik skutečností o přítomnosti branců v jednotkách ruských ozbrojených sil, které se účastní speciální vojenské operace na území Ukrajiny. Prakticky všichni tito vojáci už byli staženi na ruské území,“ citovala agentura Interfax mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova. Speciální operací označují ruské úřady invazi na Ukrajinu.

Konašenkov také uvedl, že „jedna z jednotek plnících logistické úkoly“ byla napadena a několik vojáků, včetně branců, bylo zajato. „V současné době jsou přijímána vyčerpávající opatření, aby se zabránilo odesílání branců do bojových oblastí a aby byli zajatí vojáci propuštěni,“ dodal.

Putin přitom ale ještě v úterý říkal, že branci na Ukrajinu posíláni nebudou. „V bojových operacích nejsou a nebudou žádní vojáci vykonávající povinnou vojenskou službu. Nedojde ani k dodatečnému povolání záložníků,“ tvrdil. Ruské zákony nasazení branců v boji zakazují.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes podle ruskojazyčné verze stanice BBC uvedl, že všichni velitelé jednotek dostali kategoricky nařízeno nevysílat brance k plnění jakýchkoliv úkolů na Ukrajině. Vojenská prokuratura podle Peskova dostala podklady pro možné potrestání odpovědných osob, které směrnici prezidenta Putina neplnily.

Ruská senátorka Ljudmila Narusovová minulý týden při parlamentní diskusi řekla, že podle jejích informací z jedné stočlenné roty ruské armády přežili boje na Ukrajině pouzí čtyři branci. Ti byli donuceni podepsat smlouvu s armádou, anebo ji někdo podepsal za ně.

Zdroje: