Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Putin chce zasít neklid, vede ekonomickou válku proti EU a Česku, řekl Fiala

Putin chce zasít neklid, vede ekonomickou válku proti EU a Česku, řekl Fiala
„Neuděláme kroky, které nám vnucují populisté a extremisté, kteří se v podtextu snaží rozdělit sjednocenou společnost a postavit občany proti uprchlíkům,“ zdůraznil premiér Fiala | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin podle českého premiéra Petra Fialy vede ekonomickou válku proti Evropské unii i Česku s cílem rozvrátit jejich stabilitu a demokratické struktury a do společnosti zasít neklid.

Fiala se současně po dnešním jednání vlády vymezil proti návrhům tuzemských „populistů a extremistů“ ohledně uprchlíků z Ukrajiny či růstu cen pohonných hmot. Nechce postupovat příliš rychle, neodpovědně, nedostatečně a necíleně, což podle něj dělala minulá vláda Andreje Babiše při covidové pandemii.

Fiala řekl, že Putinem rozpoutaná válka na Ukrajině má přímé i nepřímé dopady v Česku. Ruský prezident podle něj vede ekonomickou válku i proti EU a ČR.

„Má jediný cíl - rozvrátit stabilitu společnosti v Evropě, demokratické struktury, západní svět, oslabit naše odhodlání, zasít do společnosti nejistotu a neklid,“ řekl Fiala. Vybídl ke klidu, protože panika podle něj vyhovuje pouze agresorovi.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana je v Česku kolem 150 000 uprchlíků z Ukrajiny. „Vláda si velice váží občanské podpory, které se Ukrajina v posledních týdnech u nás těší,“ uvedl Fiala. Situace podle něj znamená velkou organizační i finanční výzvu. Klíčové je nastavit na začátku správná pravidla, která umožní v budoucnu zvládnout i případný další nápor uprchlíků. Počáteční nadšení podle Fialy může snadno vystřídat únava. „Je třeba napnout síly a vše nastavit co nejlépe,“ podotkl.

Dopady ekonomické války Ruska proti západním zemím už pociťují občané a firmy v Česku, uvedl Fiala. „Ale neuděláme kroky, které nám vnucují populisté a extremisté, kteří se v podtextu snaží rozdělit sjednocenou společnost a postavit občany proti uprchlíkům,“ dodal.

Rozhodnutí podle něj nelze přijímat příliš rychle, neodpovědně, nedostatečně a necíleně. „Taková dělala minulá vláda v době covidu,“ řekl. Výsledkem toho jsou podle něj mimo jiné inflace a drahota. „Nemělo to pozitivní výsledky. Pokud uděláme to samé a vyslyšíme některé ‚dobré rady‘, bude za dva roky drahota ještě horší a ty zdánlivě lehko získané peníze nebudou k ničemu,“ konstatoval.

Zdroje: