Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Aktualizováno: Nouzový stav potrvá nejméně do 22. ledna

Aktualizováno: Nouzový stav potrvá nejméně do 22. ledna
Zlatá neděle na Václavském náměstí lockdown rozhodně nepřipomínala | zdroj: Profimedia

Nouzový stav vyhlášený kvůli epidemii koronaviru bude moci trvat v Česku do pátku 22. ledna. S žádostí menšinové vlády ANO a ČSSD o možnost jeho prodloužení o 30 dnů souhlasila sněmovna.

Pro návrh hlasovali vedle koaličních poslanců také poslanci KSČM, kteří kabinet v dolní komoře tolerují. Opoziční strany návrh nepodpořily. Pro prodloužení stavu nouze hlasovalo 55 ze 104 přítomných poslanců. Proti hlasovali zákonodárci z řad Pirátů, SPD, TOP 09, STAN a nezařazení. Občanští demokraté a lidovci se hlasování zdrželi.

Kvůli vývoji epidemie koronaviru je prodloužení nouzového stavu podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nezbytné, premiér Andrej Babiš (ANO) ve sněmovně uvedl, že je nezpochybnitelné a důležité, pokud v Česku nemá nastat chaos a nemají být ohroženy životy občanů. Opozice ve sněmovní debatě tvrdě kritizovala vládu za její postup při epidemii, výtky mířily na protiepidemické restrikce, na náhrady za výpadky příjmů i na přípravy na očkování proti covidu-19.

Během podzimní vlny epidemie šlo v pořadí již o čtvrtou žádost menšinové vlády ANO a ČSSD o souhlas V podzimní druhé vlně platí nouzový stav od 5. října. Koncem října sněmovna souhlasila s prodloužením podle návrhu části opozice o 17 dnů, ve druhé polovině listopadu o 22 dnů a naposledy o 11 dnů, a to podle návrhů KSČM. Vláda chtěla vždy měsíc. Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů. Nynější je zatím na 79 dnů, nově potrvá nejméně 109 dnů.

Vláda prodlouží nouzový stav na středeční schůzi. Na ní také projedná případné zpřísnění proticovidových restrikcí, které by plynuly z uvažovaného přesunu země ze čtvrtého do pátého stupně rizika v systému PES.

Index PES zůstává na nejvyšším stupni, podíl nově nakažených je nejvyšší za 41 dnů

Index rizika v protiepidemickém systému PES je v Česku pátý den na nejvyšším, pátém stupni pohotovosti. Od pátku se drží na 76 bodech ze sta. Podíl nových případů nemoci covid-19 na počtu provedených testů byl v pondělí nejvyšší od 11. listopadu - dosáhl 30,2 procenta.

Nakažených koronavirem přibylo v pondělí 7860 (zhruba o 2700 více než před týdnem). Od březnového začátku epidemie covidu-19 v Česku bylo zaznamenáno celkem přes 635 000 případů nákazy, aktuálně nemocných je kolem 84 000 lidí. Zemřelo 10 562 nakažených, v nemocnicích je 4728 pacientů, z toho 602 ve vážném stavu.

V Česku zatím oficiálně platí čtvrtý stupeň PES. Pokud se index rizika drží v horším stupni aspoň tři dny, může to být důvodem k zavedení přísnějších opatření proti covidu-19. To vláda projedná ve středu.

Ministr Blatný řekl, že pokud s ohledem na vývoj epidemie navrhne zpřísnění, opatření by se změnila s účinností od neděle 27. prosince. Podle původního plánu opatření by měly být v pátém stupni uzavřeny i obchody s výjimkou prodeje základních potřeb a provozovny služeb, které zatím vláda nechávala oproti plánu opatření otevřené. Podle Blatného se už ale v pátém stupni s výjimkami z opatření nepočítá. Situace v nemocnicích je podle Blatného stabilní.

V jednotlivých regionech se rizikový index PES dostal až na 86 bodů, a to v Karlovarském kraji. Nejnižší byl opět v Jihočeském kraji s 68 body a v Praze se 71 body, což je ještě na úrovni čtvrtého stupně. Ve všech ostatních krajích už je rizikové skóre na úrovni pátého stupně. Nejvíce se v posledních dnech šíří covid-19 na Ostravsku, kde za uplynulých sedm dní přibylo přes 644 nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel. Druhý nejvyšší nárůst byl zaznamenán na Rychnovsku, a to zhruba 635 případů nemoci na 100 000 obyvatel za týden.

Zdroje: