Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

I pánové rádi nosí kvalitní spodní prádlo: Bavlna, vlna a bambus hrají prim v materiálech

I pánové rádi nosí kvalitní spodní prádlo: Bavlna, vlna a bambus hrají prim v materiálech
zdroj: {Arkhipenko Olga} / shutterstock.com

Spodní prádlo muselo urazit kus cesty, než se dostalo do podoby, v jaké ho známe v dnešní době. Ale už v dávné minulosti měli lidé potřebu tuto součást oděvu nosit. Moderní doba přinesla nové střihy a materiály, funkce spodního prádla však zůstává stále stejná.

Historie spodního prádla sahá až do starověku
Proč je spodní prádlo důležité? Pomáhá nejen s tvarováním určitých tělních partií, které chce jejich majitel vyzdvihnout nebo naopak schovat, ale hlavně snižuje možnost tření vrchního šatstva o pokožku. Některé materiály mají drsnější povrch – a pokožku by tak mohly zbytečně dráždit. Kromě toho spodní prádlo chrání před chladem. Určitě jste i vy byli zvyklí na větu od maminky, ať si obléknete ven nátělník. Měla pochopitelně pravdu, protože se jednalo o další vrstvu oděvu, jež udržovala tělo v teple.

Víte, že první kousky prádla, které objevili archeologové, jsou staré až 7 tisíc let? Ve starověku se běžně jako pánské spodní prádlo nosila bederní rouška, což byl ve skutečnosti kus látky, procházející mezi nohama a zavázán okolo pasu, aby nespadl. Chránila citlivé genitálie a vyrobena byla obvykle z vlny nebo bavlny – a ty bohatší vrstvy nosily roušky hedvábné.

Jedná se o materiály, které nacházejí upotřebení i v dnešní moderní době. Bavlna je příjemná a vhodná také pro lidi s citlivou pokožkou se sklonem k ekzémům a alergiím, a to zejména tehdy, je-li stoprocentní bez přídavku jiného typu vlákna. Čistě bavlněné pánské prádlo je vyhledávaným artiklem, který by neměl chybět v žádném obchodě.

Oblíbené vlněné prádlo
Výborná je na výrobu spodního prádla také vlna. Skvěle totiž izoluje teplo, má antibakteriální vlastnosti a ani po masivním propocení prádlo nezapáchá. Není tedy divu, že si přírodní vlnu oblíbili výrobci funkčního outdoorového prádla pro sportovce a nadšené milovníky aktivního pohybu. Z čistě vlněného úpletu se vyrábějí pánské trenýrky i dámské kalhotky stejně jako nátělníky, trička s krátkým i dlouhým rukávem, jež fungují jako první vrstva. Obvykle se udává, že je vlna antialergická a dobře ji snáší ti, co mívají problémy s ekzémy nebo alergiemi.

2. 3P9673colRed_box_01 zdroj: Astratex

Bambusové spodní prádlo pro muže
Vedle vlny a bavlny je dalším oblíbeným přírodním materiálem bambus. Vyniká schopností pohlcovat pot, dopřát si ho opět mohou i alergici, kteří ocení jeho antibakteriální vlastnosti. A nejen oni. Pánské trenýrky z bambusu se výborně nosí, dobře sedí a při dobře zvoleném střihu ani nikde nestahují. Z úpletu s obsahem bambusového vlákna se vyrábějí také pánské boxerky, které patří k oblíbeným typům pánského spodního prádla. Snoubí v sobě výhody trenýrek a slipů, protože od každého je zkombinováno to nejlepší.

Polyamidové a polyesterové spodní prádlo
Při výčtu materiálů, jež se používají pro výrobu spodního prádla, bychom neměli zapomenout na polyester a polyamid. Jedná se sice o umělá vlákna, ale s dobrými vlastnostmi, které oceníte zejména při sportu. Protože na rozdíl od bavlny polyester nesaje do sebe pot, je ideální na výrobu běžeckých triček i trenýrek. Z polyamidu se šijí pánské plavky.

Obvykle se do úpletu z polyamidu přidává také elastan, aby plavky byly příjemně elastické, při-způsobily se lidskému tělu a nikde nepřekážely, případně se po namočení nevytahovaly. Při plavání potřebuje mít plavec na sobě plavky, které ho nezradí. Mohou mít střih v podobě upnutějších boxerek i volnějších trenýrek podle toho, co kterému muži více vyhovuje. V nabídce ob-chodů si vybere i ten, který dává přednost klasickému střihu ve stylu slipů.

Při výběru pánského prádla je vedle toho správného střihu také důležitý materiál. Jeho volbu bychom neměli podcenit.

Zdroje:
Inzerce