Dnes je neděle 19. května 2024., Svátek má Ivo
Počasí dnes 19°C Občasný déšť

Rusové šroubují ceny plynu. Hledají chyby v dodávce turbíny

Rusové šroubují ceny plynu. Hledají chyby v dodávce turbíny
Moskevské sídlo Gazpromu. | zdroj: Profimedia

Dodávka turbíny pro plynovod Nord Stream 1 neodpovídá smlouvě, tvrdí náměstek šéfa ruské plynárenské společnosti Gazprom. Vitalij Markelov v televizním rozhovoru pro ruskou státní televizi zesílil kritiku vůči německé společnosti Siemens Energy.

Manažer plynárenského giganta upozornil, že Rusko si opakovaně stěžovalo Siemens Energy na potíže s jinými turbínami. „Opakovaně jsme se kvůli tomu obrátili na ruské zastoupení společnosti Siemens. Poslali jsme deset dopisů. Společnost Siemens opravila nanejvýš čtvrtinu zjištěných chyb," řekl.

Stanice Deutsche Well však informuje, že Gazprom o žádných závadách Siemens neinformoval.

Turbína se opravovala v Kanadě, která ji odmítla vrátit do Ruska, protože by tím porušila sankce. Kanaďané ji tedy poslali do Německa, které ji chce Rusům bez ohledu na sankce zaslat.

Problémy s turbínami používá Rusko jako argument při vysvětlování, proč od středy snížilo dodávky plynovodem Nord Stream 1 na pouhých 20 procent kapacity potrubí.

Do hry vstupují další turbíny

Nord Stream 1 je hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do Evropské unie a Západ vnímá omezování těchto dodávek jako reakci Moskvy na protiruské sankce vyvolané ruskou invazí na Ukrajinu.

Tvrzení Ruska a Gazpromu, že za prudký pokles dodávek plynovodem mohou problémy s turbínami, německá vláda popírá. „Tohle je mocenská hra,“ pravil mluvčí německé vlády ve středu na tiskové konferenci v Berlíně. Výpadek zvýšil riziko nedostatku plynu v Evropě letos v zimě.

Společnost Siemens Energy již dříve reagovala na kritiku od Gazpromu mimo jiné tvrzením, že marně čeká na to, až ruská firma podá celní dokumenty pro vrácení turbíny.

Gazprom upozornil, že potřebuje poslat na opravu další turbíny z kompresorové stanice Portovaja. „Není jasné, zda údržba plynových turbín nebude spadat pod sankce,“ konstatoval.

Nejistota žene ceny nahoru

Maximální přepravní kapacita Nord Streamu 1 je až 167 milionů metrů krychlových denně. Gazprom ale v polovině června snížil objem dodávek na 67 milionů metrů krychlových denně.

Snížení dodávek na pětinu kapacity plynovodu způsobí, že země napojené na Nord Stream 1 nebudou schopny plnit své cíle při doplňování zásobníků plynu před zimou. Státy Evropské unie se proto v úterý dohodly na pravidlech omezení spotřeby plynu pro nadcházející topnou sezonu.

Nejistá situace s dodávkami přispívá k růstu cen zemního plynu. Rusko tak vlastně nižší objem plynu dostává stejné peníze.

Zdroje: