Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Hasiči přecházejí do útoku, snaží se zdolat požár na stráni v Hřensku

Hasiči přecházejí do útoku, snaží se zdolat požár na stráni v Hřensku
Vrtulník nabírá vodu při hašení požáru v Hřensku. | zdroj: Profimedia

(Zprávu jsme aktualizovali, 30. 7. 2022, 17:20) Požár v Národním parku České Švýcarsko se od soboty snaží zdolat na sedm set hasičů. V sobotu dorazily do oblasti další posily.

„Cílem je zmenšit plochu požáru, tedy přejít od požární obrany do útoku,“ oznámil v sobotu ráno mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Oheň se dosud dařilo držet na ploše o rozloze asi pět krát dva kilometry.

Marvan vysvětlil, že při požární obraně se chrání objekty a nezasažené části, zatímco při ofenzivní taktice jdou hasiči přímo do ohnisek, která prolévají a rozhrabávají, aby už nedocházelo k jejich šíření a obnově.

Podle mluvčího zůstávají problematické tři oblasti: Hluboký Důl, Větrovec a roh Hřenska až ke státní hranici. „Tam dál intenzivně pokračují práce,“ sdělil Marvan.

Během dne nepomohl ani déšť, v noci se výraznější srážky okolí Hřenska vyhnuly, odpoledne vydatně pršelo pouze půl hodiny.

Osm hasičů v sobotu utrpělo zranění, jeden z nich vážné. 

Platí zákaz vstupu do lesa

S požárem bojovalo osm vrtulníků, s pomocí bambivaků shazovaly vodu na stráň nad Hřenskem, kde během noci začaly znovu doutnat ohně. Kvůli špatným povětrnostním podmínkám nemohla vzlétnout letadla.

Do Hřenska během noci přijely posily z celé republiky. „Jako první dorazili kolem čtvrté hodiny ráno hasiči ze Zlína, po nich přijeli hasiči z Loun. Před chvílí přijela kolona asi třiceti hasičských aut,“ popsala situaci v šest hodin ráno redaktorka ČT Jana Šrámková.

Les v národním parku začal hořet v neděli a požár se rozšířil i přes hranice do Saska. Podle satelitních snímků požár zasáhl území o rozloze 1060 hektarů. Od soboty platí zákaz vstupu do lesa na vybraném území národního parku, který vydal děčínský magistrát.

Zdroje:
ČTK, ČT