Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Evropská komise prodlouží platnost snazších pravidel získávání státní podpory pro firmy

Evropská komise prodlouží platnost snazších pravidel získávání státní podpory pro firmy
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová | zdroj: Profimedia

Evropská komise oznámila, že prodlouží platnost jednodušších pravidel pro získávání státní podpory pro krizí zasažené firmy o dalších šest měsíců do června 2024. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení komise. Země EU tak budou moci poskytnout společnostem kompenzace za vysoké ceny energií způsobené ruskou invazí na Ukrajinu i děním na Blízkém východě.

Unijní exekutiva uvolnila pravidla státní podpory loni v březnu poté, co byly válkou na Ukrajině zasaženy tisíce společností. Jednodušší režim měl přitom skončit letos v prosinci.

„Prodloužení umožní členským státům v případě potřeby rozšířit režim podpory a zajistit, že společnosti, které jsou stále postižené krizí, nebudou v nadcházejícím zimním topném období odříznuty od nezbytné podpory,“ uvedla komise.

Evropská komise již 23. března 2022 přijala takzvaný dočasný krizový rámec státní podpory. Jednalo se o reakci na vážné potíže ekonomiky EU v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Tento rámec „umožňuje členským státům poskytovat včasnou, cílenou a přiměřenou podporu podnikům v nouzi,“ říká EK v prohlášení. Jak komise dodává, rámec umožnil členským státům jednat rychle a efektivně a pomoci „společnostem zasaženým ekonomickou nejistotou, narušenými obchodními toky i neočekávaným zvýšením cen, zejména zemního plynu, elektřiny, ale i dalších surovin“.

Podle Evropské komise se zdá, že se situace na energetických trzích nyní stabilizovala, ruská útočná válka na Ukrajině ale pokračuje. A právě tato válka, ale i další geopolitické napětí stále představují rizika a zůstávají zdrojem nejistoty, dodala EK.

Zdroje: