Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ceny potravin se nesníží, když poroste cena energií, upozorňuje prezidentka Potravinářské komory

Ceny potravin se nesníží, když poroste cena energií, upozorňuje prezidentka Potravinářské komory
Marek Výborný, Petr Fiala a Dana Večeřová | zdroj: ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch / CNC / Profimedia

Od začátku příštího roku nelze počítat s poklesem cen potravin, když mají růst ceny energií. Snížení daně z přidané hodnoty (DPH) o tři procenta se proto nemůže projevit. V České televizi v dnešním pořadu Otázky Václava Moravce to řekla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že naopak nevidí důvod, proč by měly ceny potravin růst. Firmy by se podle něj měly přestat na ceny energií vymlouvat, protože se dostaly na průměr EU.

Večeřová uvedla, že k poklesu cen potravin v poslední době vedlo hlavně fungování trhu, nikoliv tlak vlády, o kterém několikrát mluvil jak Výborný, tak premiér Petr Fiala (ODS). Ke zdražování naopak vedl růst nákladů, doplnila. Proto v situaci, kdy podle posledních informací mají firmám výrazně růst ceny energií, nelze počítat s tím, že se ceny potravin sníží, dodala.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza ve stejném pořadu poznamenal, že pokud je stále velká poptávka po levnějších potravinách, musí obchodníci sahat po zboží z dovozů. „A jakékoliv zvýšení ceny energií k růstu cen potravin povede,“ doplnil. Podotkl také, že potravinářské firmy další možný růst nákladů postaví do velké nevýhody proti zahraničí. Vládní konsolidační balíček přináší také vyšší daň z příjmu, změnu pravidel zaměstnávání na dohody a další změny, dodal.

DPH na potraviny se má podle vládního konsolidačního balíčku od ledna snížit ze současných 15 na 12 procent. Prouza už dříve ale upozorňoval na to, že konsolidační balíček přesune nealkoholické nápoje do základní 21procentní sazby ze současné 15procentní sazby.

Večeřová v pořadu opět zkritizovala srovnávání cen potravin v Německu a Česku, které ve svém nedávném videu prezentoval premiér Fiala. V Německu je na potraviny DPH sedm procent a Polsko až do konce letošního roku snížilo sazbu na nulu. To vede dlouhodobě k nákupům Čechů v zahraničí, dodala.

Energetický regulační úřad (ERÚ) nedávno oznámil, že pro domácnosti navrhuje meziroční růst regulované složky elektřiny o 71 procent a u plynu zhruba o 39 procent, ještě výraznější by mělo být zvýšení pro velké odběratele. Návrh se nelíbí podnikatelským organizacím a podle opozice je situace selháním vlády. Premiér Petr Fiala (ODS) ale uvedl, že koncové ceny energií v příštím roce stoupnou oproti letošku maximálně o jednotky procent. Konečná podoba regulované složky energie bude jasná na konci listopadu.

Výborný dnes řekl, že o situaci v cenách energií pro velké odběratele se bude ještě jednat. Uvedl také, že se má 4. prosince sejít na dalším jednání se zástupci obchodních řetězců.

Cena energií se skládá z obchodní složky, kterou určují dodavatelé, a regulované části, kterou spravuje stát. Regulovaná složka elektřiny by měla v příštím roce tvořit u domácností asi 40 procent konečné ceny, u plynu je její podíl kolem 20 procent.

Zdroje: